Dršťková polévka z hlívy

Dršťková polévka z hlívy ústřičné recept



Tak zvaná falešná dršťková polévka, která se připravuje z hlívy ústřičné. Každopádně věřte tomu, že na chuti je stejně dobrá jako originál. Tato polévka je vynikající alternativou pro všechny kteří nemusí dršťky v polévce. Ty jsou v receptu nahrazeny hlívu ústřičnou která je velice zdravá. Pravidelná konzumace hlívy ústřičné mimo jiné posiluje imunitu organismu.

Přehrát videorecept dršťková polévka z hlívy

Ingredience:

  • 1 větší cibule

  • 300 g balení hlívy ústřičné

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 2 lžíce sladké papriky

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 bobkový list

  • 5 kuliček nového koření

  • olej

  • 1 l vývaru (nebo vody a bujón)

  • pepř

  • sůl

  • 1 lžíce majoránky

  • 3 stroužky prolisovaného česneku

Postup:

  • Nakrájíme cibuli najemno a hlívu ústřičnou na větší kousky, ale použijeme pouze ty měkké horní části houby. Ty tvrdé nohy nepoužijeme.
    Krájení hub
  • Cibuli osmažíme na oleji do sklovata. Poté přidáme houbu a kmín a ještě chvilku orestujeme. Nakonec přidáme 2 lžíce sladké papriky a jednu lžíci hladké mouky a jen pár vteřin orestujeme aby paprika nezhořkla. Poté přilijeme 1 litr vývaru (nebo vody a přidáme bujón), 1 bobkový list a 5 kuliček nového koření, opepříme a vaříme dokud není houba měkká.
    Smažení hub
  • 5 minut před koncem vaření přidáme 1 lžíci majoránky a 3 stroužky prolisovaného česneku, popřípadě ještě dochutíme solí.
    Koření do polévky

Tipy:

Majoránku přidáváme až těsně před koncem vaření, protože jinak by zhořkla. Nemá se vařit déle než 5 minut.

Sladkou papriku nesmažíme příliš dlouho, protože by se mohla připálit a zhořknout.

Česnek kupujeme český, protože ten je výraznější chuti a celkově ho přijde do jídla menší množství protože je aromatičtější.

Přehrát recept jako video:
video