Domácí kynuté housky recept

Domácí kynuté housky recept
Domácí kynuté housky recept


Upečte si domácí housky podle našeho receptu. Ta vůně při pečení Vás prostě dostane. Čerstvé housky snadno připravíte kdekoliv ze základních surovin. Stále více lidí si peče doma domácí pečivo a velice si to pochvaluje, jelikož ví, jaké suroviny použijí. Stačí trouba a domácí housky si uděláte třeba i o víkendu na chatě.

Ingredience:

  • 250 ml vlažné vody

  • 1/2 kostky droždí

  • 1/2 lžičky cukru krystal

  • 0,5 kg hladké mouky

  • 1 lžička soli

  • 50 ml oleje

  • kmín celý

Postup:

  • Do 250 ml vlažné vody přidáme 1/2 kostky droždí a 1/2 lžičky cukru. Důkladně rozmícháme a necháme na teplém místě 20 minut vzejít kvásek.
    Jak udělat kvásek
  • Mezitím smícháme v nádobě 0,5 kg hladké mouky, 1 lžičku soli, 50 ml oleje, nakonec přidáme hotový kvásek a důkladně vypracujeme v těsto. Těsto necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut kynout.
  • Poté těsto rozdělíme na osm stejných kusů. Ručně vytvarujeme placky ve tvaru housky, které skládáme na pečící papír. Těsto by nemělo být příliš vysoké, protože ještě nakyne. Placky na plechu přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20 minut v teple kynout.
    Kynutí housek
  • Poté pomocí malé skleničky vytlačíme do těsta “boule”, které jsou pro tvar housky typické. Housky potřeme vodou a posypeme kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 12 až 15 minut.
    Boule do housekHousky pečení
  • Po upečení housky z plechu přendáme na kovovou mřížku, aby mohlo těsto dobře vychladnout.
    Pečené domácí housky

Tipy:

Na posypání domácích housek můžeme použít kmín, hrubozrnnou sůl, nebo mák.

Chuť domácích housek si prostě zamilujete. Nejsou tam žádné přídavné látky navíc co tam nepatří.

Pečivo lze zmrazit v mrazáku kde vydrží i několik týdnů a po vyndání a rozmrazení je opět jako čerstvé.

Video receptu