Drožďová polévka s pohankou je dobrý a zároveň zdravý recept. Milovníci droždí si na polévce opravdu pochutnají a nebudou ji vařit naposledy. Droždí je v moderní a současné kuchyni trochu zapomenutá ingredience a to je velká škoda.
Ingredience:
1 cibule
1 lahůdková cibulka
2 stroužky česneku
2 střední brambory
2 mrkve
máslo
3 kostky droždí (celkem 126 g)
1 lžička uzené papriky
2 lžičky hladké mouky
1,25 litru vývaru (kuřecí, zeleninový…)
pepř
1/2 lžičky drceného kmínu
60 g pohanky
sůl
listová petržel na ozdobu
Postup:
- Nakrájíme cibuli, lahůdkovou cibulku a česneky. Brambory nakrájíme na velké a mrkve na malé kostičky.
- V hrnci na rozpuštěném másle orestujeme nakrájené cibule, česneky a mrkev.
- Po chvilce přidáme rozdrobené droždí a necháme ho pozvolna rozpustit.
- Pak přidáme 1 lžičku uzené mleté papriky, 2 lžičky hladké mouky a ještě minutu pozvolna vaříme. Poté zalijeme vývarem.
- Přidáme nakrájené brambory, trochu mletého pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu, polévku přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
- Nakonec přidáme pohanku a vaříme ještě 10 minut, popřípadě polévku dosolíme a přidáme nakrájenou petrželku.
Tipy:
Vyzkoušejte také recept na vynikající drožďovou pomazánku nebo polévku s drožďovými knedlíčky.
Pokud nemáme uzenou mletou papriku, můžeme přidat sladkou mletou papriku.
Droždí má pro člověka příznivý vliv na srdce, nervy nebo dokonce i zrak. Droždí je také dobré na nespavost, únavu a deprese.
Video receptuPohanka zase udržuje naše cévy a žíly pružné a funkční. Má také příznivý vliv na srdce a je prevencí infarktu, mrtvice nebo trombózy.