Recept na domácí koblihy s marmeládou, které chutnají lépe než kupované. Podle našeho jednoduchého ale chutného receptu je zvládne připravit opravdu každý. Jakou zvolíte náplň je čistě na vás.
KVÁSEK:
125 ml vlažného polotučného mléka
20 g droždí (půl kostky)
1 lžička vanilkového cukru
trochu hladké mouky na posypání
- TĚSTO:
2 žloutky
250 g hladké mouky
30 g cukru moučka
špetka soli
kvásek
30 g rozpuštěného másla
2 lžíce rumu
- OSTATNÍ:
olej
marmeláda
Postup:
- KVÁSEK: Smícháme 125 ml vlažného polotučného mléka, 20 g droždí (půl kostky), 1 lžičku vanilkového cukru. Povrch poprášíme hladkou moukou a necháme v teple 20 minut vzejít kvásek.
- TĚSTO: Smícháme 250 g hladké mouky, 30 g cukru moučka, špetku soli, vzešlý kvásek, 2 žloutky, 30 g rozpuštěného másla a 2 lžíce rumu. Vypracujeme těsto a necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout.
- Nakynuté těsto po hodině zvětší svůj objem.
- Těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 8 kusů. Z každého kusu vypracujeme bochánek.
- Bochánky necháme v teple pod utěrkou ještě 20 minut kynout.
- Koblihy smažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran.
- Usmažené koblihy posypeme moučkovým cukrem a nožem z boku uděláme drážku na marmeládu.
- Koblihy naplníme plničkou marmeládou.
Tipy:
Kromě marmelády můžeme koblihy naplnit například i pudinkem nebo čokoládovým krémem.
Smažené koblihy je dobré odkládat na papírový ubrousek, aby vysál přebytečný olej.
Video receptuKoblihy smažíme na střední teplotu. Nesmí být ani příliš nízká, ani vysoká. Jinak budou buď tvrdé nebo syrové.