Nejen kroupový kuba ale i kroupová polévka je velice oblíbené jídlo. Kroupy je vždy dobré namočit alespoň den předem do studené vody.
Ingredience:
250 g ječných krup
olej
1 cibule
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 litr vývaru nebo vody
30 g sušených hub
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl
mletý pepř
4 stroužky česneku
1 lžička sušené majoránky
200 g smetany ke šlehání 33%
Postup:
- 250 g ječných krup namočíme na 24 hodin do vody.
- Na oleji osmažíme 1 nakrájenou cibuli.
- Poté přidáme 1 vrchovatou lžíci hladké mouky a ještě 30 vteřin za stálého míchání smažíme.
- Pak přidáme scezené kroupy, 1 litr vývaru nebo vody, předem namočené sušené houby, 1/2 lžičky drceného kmínu, sůl, mletý pepř a vaříme kroupy a houby do měkka.
- Nakonec přidáme 4 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku majoránky, 200 g smetany ke šlehání 33% a vaříme ještě 5 minut.
Tipy:
Při podávání polévku ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Kromě sušených hub můžeme samozřejmě použít i houby čerstvé.
Video receptuKroupy je vždy dobré předem namočit, protože se tím zkrátí doba vaření.