
I bramboráčky lze použít jako netradiční přílohu místo klasických vařených brambor. S uzeným masem a ochuceným dušeným kysaným zelím chutnají doslova fantasticky. Recept co dokáže opravdu zasytit.
BRAMBORÁČKY:
1 kg brambor
2 vejce
1 lžička soli
4 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
pepř
1 lžíce hladké mouky
olej
- ZELÍ:
2 menší cibule
750 g kysaného zelí
olej
1 – 2 lžíce cukru krystal
1/2 lžičky celého kmínu
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
- UZENÉ MASO:
uzená kýta, plec, krkovice…
Postup:
- BRAMBORÁČKY:
Syrové brambory nastrouháme na struhadle najemno. Rukou vymačkáme šťávu kterou pustí a tu vylijeme pryč. - K bramborům přidáme 2 vejce, 1 lžičku soli, 4 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci majoránky, trochu pepře a 1 lžíci hladké mouky. Směs důkladně promícháme. Bramboráčky smažíme na oleji postupně z obou stran.
- ZELÍ:
Nakrájíme 2 menší cibule nadrobno. Kysané zelí překrájíme na menší kousky. - Cibuli osmažíme na oleji. Poté přidáme zelí, 1-2 lžíce cukru krystal (podle kyselosti zelí), 1/2 lžičky celého kmínu, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí 30 minut doměkka. Popřípadě zelí během vaření ještě podléváme. Zelí nakonec (pokud je hodně kyselé) dosladíme cukrem.
- UZENÉ MASO:
Uzené maso uvaříme ve vodě doměkka a pak nakrájíme na plátky. - Všechny tři pokrmy podáváme společně na talíři. Dobrou chuť.
Tipy:
Množství cukru, které se přidá do zelí, je v receptu pouze přibližné, protože každé kysané zelí je jinak kyselé a každý má rád dušené zelí jinak sladké.
Uzené maso použijeme například uzenou vepřovou plec nebo krkovici.
Video receptuAlternativou bramboráčků v tomto receptu může být i houskový nebo bramborový knedlík.