
Vepřové maso na okurkách to je vynikající pikantní recept. Okurky totiž dodají omáčce říz a kyselost. Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem. Tato omáčka se vařila hlavně dříve a mnozí si na ní pamatují.
Ingredience:
1 střední cibule
3 stroužky česneku
5 kyselých okurek
600 g vepřové krkovice
olej
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce plnotučné hořčice
1 vepřový bujon
sůl
pepř
1/2 lžičky celého kmínu
1 bobkový list
5 kuliček jalovce nebo nového koření
Postup:
- Nakrájíme cibuli nadrobno, česnek na plátky a okurky na malé kostičky. Vepřové krkovice nakrájíme na slabé nudličky.
- Maso orestujeme na pánvi a potom přidáme cibuli a česnek. Ještě chvíli restujeme, pak přidáme 1 lžíci hořčice a 1 lžíci hladké mouky a osmažíme už jen minutu. Vše zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujón), opepříme, přidáme 1/2 lžičky kmínu, 1 bobkový list a 5 kuliček jalovce nebo nového koření a vaříme pod pokličkou doměkka.
- Když je maso téměř měkké, tak přidáme nakrájené okurky a vaříme ještě 10 minut. Před podáváním popřípadě dochutíme solí.
Tipy:
Pro ještě pikantnější chuť můžete přidat do omáčky pokrájenou chilli papričku.
Kromě vepřové krkovice můžete do receptu použít i jiné maso například vepřovou kýtu.
Video receptuJako přílohu k vepřovému masu na okurkách můžeme podávat rýži nebo houskový knedlík, popřípadě těstoviny.