Vepřové maso na okurkách recept

Vepřové maso na okurkách recept
Vepřové maso na okurkách recept


Vepřové maso na okurkách to je vynikající pikantní recept. Okurky totiž dodají omáčce říz a kyselost. Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem. Tato omáčka se vařila hlavně dříve a mnozí si na ní pamatují.

Ingredience:

  • 1 střední cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 5 kyselých okurek

  • 600 g vepřové krkovice

  • olej

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 1 vepřový bujon

  • sůl

  • pepř

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 1 bobkový list

  • 5 kuliček jalovce nebo nového koření

Postup:

  • Nakrájíme cibuli nadrobno, česnek na plátky a okurky na malé kostičky. Vepřové krkovice nakrájíme na slabé nudličky.
    Krájení vepřové n nudličky
  • Maso orestujeme na pánvi a potom přidáme cibuli a česnek. Ještě chvíli restujeme, pak přidáme 1 lžíci hořčice a 1 lžíci hladké mouky a osmažíme už jen minutu. Vše zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujón), opepříme, přidáme 1/2 lžičky kmínu, 1 bobkový list a 5 kuliček jalovce nebo nového koření a vaříme pod pokličkou doměkka.
  • Když je maso téměř měkké, tak přidáme nakrájené okurky a vaříme ještě 10 minut. Před podáváním popřípadě dochutíme solí.
    Vaření vepřové krkovice

Tipy:

Pro ještě pikantnější chuť můžete přidat do omáčky pokrájenou chilli papričku.

Kromě vepřové krkovice můžete do receptu použít i jiné maso například vepřovou kýtu.

Jako přílohu k vepřovému masu na okurkách můžeme podávat rýži nebo houskový knedlík, popřípadě těstoviny.

Video receptu