Vepřový hospodský guláš

Hospodský vepřový guláš recept

Receptů na vepřový guláš existuje na internetu hromada. Také vám přinášíme jeden z nich. Tento recept máme vyzkoušený a můžeme jedině doporučit.

Ingredience:

  • 750 gramů vepřové plece

  • 450 g cibule

  • 2 lžičky mleté papriky

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • pepř

  • 1 – 2 lžičky rajčatového protlaku

  • vývar (nebo voda a1 vepřový silný bujón)

  • 1/2 krajíce tvrdého chleba

  • 3 stroužky prolisovaného česneku

  • 1 lžička majoránky

  • 100 ml piva

  • sůl

Postup:

  • 750 g vepřové plece nakrájíme na kostky zhruba 2 x 2 cm. Kdo má rád větší kusy masa v omáčce, může nakrájet na větší kusy. Zvlášť nakrájíme 450g cibule na kostičky. Objemově by měl být poměr cibule a masa stejný.
    maso na guláš
  • Cibuli osmažíme na sádle nebo oleji hodně dotmava. Nesmí se ale spálit. Proto jí neustále mícháme. Do tmavé smažené cibule přidáme maso a orestujeme.
    smažená cibule na guláš
  • Poté přidáme 2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky drceného kmínu a pepř, 1 – 2 lžičky rajského protlaku a minutu orestujeme. Přidáme vývar nebo vodu a 1 vepřový silný bujón a přivedeme k varu. Maso by mělo být jen trochu potopené.
    koření guláš
  • Vaříme pod poklicí dokud není maso měkké (nám to trvalo hodinu a půl) a pravidelně kontrolujeme zdali nepotřebuje dolít voda.
    guláš recept
  • Když je maso téměř měkké, přidáme do guláše zhruba půl krajíce tvrdého najemno nakrouhaného chleba a povaříme. Poté ještě 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžičku majoránky, 100 ml piva a popřípadě dosolíme. Ještě 5 minut vaříme a můžeme podávat.
    hotový vepřový guláš

Kromě vepřové plece, můžeme také udělat guláš hovězí a to konkrétně z hovězí kližky.

Na zahuštění guláše můžeme použít například mouku rozkvedlanou ve vodě, najemno nastrouhaný brambor, bramborový nebo kukuřičný škrob či rozdrobený chléb.

Jako příloha se podává ke guláši houskový knedlík, chleba nebo rohlík.