
Receptů na vepřový guláš existuje na internetu hromada. Také vám přinášíme jeden z nich. Tento recept máme vyzkoušený a můžeme jedině doporučit. Hospodský vepřový guláš, to je taková česká klasika. Jako příloha je k takové dobrotě nejlepší houskový knedlík nebo chleba.
Ingredience:
750 gramů vepřové plece
450 g cibule
2 lžičky mleté papriky
1/2 lžičky drceného kmínu
pepř
1 – 2 lžičky rajčatového protlaku
vývar (nebo voda a1 vepřový silný bujón)
1/2 krajíce tvrdého chleba
3 stroužky prolisovaného česneku
1 lžička majoránky
100 ml piva
sůl
Postup:
- 750 g vepřové plece nakrájíme na kostky zhruba 2 x 2 cm. Kdo má rád větší kusy masa v omáčce, může nakrájet na větší. Zvlášť nakrájíme 450g cibule na kostičky. Objemově by měl být poměr cibule a masa stejný.
- Cibuli osmažíme na sádle nebo oleji hodně dotmava. Nesmí se ale spálit. Proto jí neustále mícháme. Do tmavé smažené cibule přidáme maso a orestujeme.
- Poté přidáme 2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky drceného kmínu a pepř, 1 – 2 lžičky rajského protlaku a minutu orestujeme. Přidáme vývar (nebo vodu a 1 vepřový silný bujón) a přivedeme k varu. Maso by mělo být jen trochu potopené.
- Vaříme pod poklicí dokud není maso měkké (nám to trvalo hodinu a půl) a pravidelně kontrolujeme zdali nepotřebuje dolít voda.
- Když je maso téměř měkké, přidáme do guláše zhruba půl krajíce tvrdého najemno nastrouhaného chleba a povaříme. Poté ještě 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžičku majoránky, 100 ml piva a popřípadě dosolíme. Ještě 5 minut vaříme a můžeme podávat.
Tipy:
Kromě vepřové plece, můžeme také udělat guláš hovězí a to konkrétně z hovězí kližky.
Na zahuštění guláše můžeme použít například mouku rozkvedlanou ve vodě, najemno nastrouhaný brambor, bramborový nebo kukuřičný škrob či rozdrobený čerstvý nebo strouhaný tvrdý chléb.
Video receptuJako příloha se podává ke guláši houskový knedlík, chleba nebo rohlík. Není ale vyloučeno podávat například i těstoviny.