Kombinace zeleniny a droždí v této polévce je chuťově vynikající. Oblíbené voňavé drožďové knedlíčky připravíte doma rychle a jednoduše bez použití masa. Navíc jsou drožďové knedlíčky zdravé a droždí by měl každý zařadit na svůj jídelníček.
Ingredience:
- Knedlíčky:
1 cibule
5 stroužků česneku
olej
6 kostek droždí (6 x 42 g)
1/2 lžičky soli
1 lžička majoránky
pepř
1 vejce
1 lžíce polohrubé mouky
celkem cca 6 lžic strouhanky
- Polévka:
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
kousek pórku
vývar (nebo voda + bujon)
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
Postup:
- KNEDLÍČKY:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme nebo nastrouháme na struhadle najemno.
- Cibuli osmahneme na pánvi na oleji dosklovata. Pak přidáme rozdrobené droždí a necháme ho úplně pozvolna na mírném plamenu rozpustit.
- Přidáme 1/2 lžičky soli, pepř, nastrouhaný česnek a lžičku majoránky. Minutu povaříme a necháme zchladnout.
- Do vychladlého droždí přidáme 1 vejce, 1 lžíci polohrubé mouky a 2 lžíce strouhanky. Vše důkladně promícháme. Postupně přidáváme ještě trochu strouhanky dokud nepůjdou tvarovat knedlíčky. Tvarujeme knedlíčky o velikosti asi 3 cm. Když směs posypeme trochou strouhanky, nebude se tak lepit na ruce.
- POLÉVKA:
- Mrkev, celer a petržel nakrájíme na slabé proužky a kousek pórku na kolečka.
- Zeleninu krátce osmahneme v hrnci na lžíci oleje, změkne a krásně se rozvoní..
- Zalijeme vývarem (nebo vodou + bujon). Přidáme 1 bobkový list a 2 nové koření a vaříme.
- Když je zelenina téměř měkká, tak polévku popřípadě dosolíme a přidáme knedlíčky a vaříme ještě 10 minut. Poté můžeme podávat.
Tipy:
Kvalitní droždí poznáme podle toho že bude mít krásně krémovou barvu a nebude oschlé.
Nejlepší a správná teplota pro skladování droždí je do 6 stupňů Celsia.
Video receptuDroždí je zdrojem celé řady živin a vitamínů a mimo jiné pomáhá i proti nespavosti a depresím. Můžou za to například vitamíny skupiny B.