Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky recept

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky recept
Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky recept


Kombinace zeleniny a droždí v této polévce je chuťově vynikající. Oblíbené voňavé drožďové knedlíčky připravíte doma rychle a jednoduše bez použití masa. Navíc jsou drožďové knedlíčky zdravé a droždí by měl každý zařadit na svůj jídelníček.

Ingredience:

  • Knedlíčky:
  • 1 cibule

  • 5 stroužků česneku

  • olej

  • 6 kostek droždí (6 x 42 g)

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 lžička majoránky

  • pepř

  • 1 vejce

  • 1 lžíce polohrubé mouky

  • celkem cca 6 lžic strouhanky

  • Polévka:
  • 1 mrkev

  • 1 petržel

  • kousek celeru

  • kousek pórku

  • vývar (nebo voda + bujon)

  • 1 bobkový list

  • 2 kuličky nového koření

Postup:

  • KNEDLÍČKY:
  • Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme nebo nastrouháme na struhadle najemno.
    Strouhání česneku
  • Cibuli osmahneme na pánvi na oleji dosklovata. Pak přidáme rozdrobené droždí a necháme ho úplně pozvolna na mírném plamenu rozpustit.
    Jak rozpustit droždí
  • Přidáme 1/2 lžičky soli, pepř, nastrouhaný česnek a lžičku majoránky. Minutu povaříme a necháme zchladnout.
  • Do vychladlého droždí přidáme 1 vejce, 1 lžíci polohrubé mouky a 2 lžíce strouhanky. Vše důkladně promícháme. Postupně přidáváme ještě trochu strouhanky dokud nepůjdou tvarovat knedlíčky. Tvarujeme knedlíčky o velikosti asi 3 cm. Když směs posypeme trochou strouhanky, nebude se tak lepit na ruce.
    Knedlíčky z droždí postup
  • POLÉVKA:
  • Mrkev, celer a petržel nakrájíme na slabé proužky a kousek pórku na kolečka.
    Krájení zeleniny na žilien
  • Zeleninu krátce osmahneme v hrnci na lžíci oleje, změkne a krásně se rozvoní..
  • Zalijeme vývarem (nebo vodou + bujon). Přidáme 1 bobkový list a 2 nové koření a vaříme.
    Vaření zeleninové polévky
  • Když je zelenina téměř měkká, tak polévku popřípadě dosolíme a přidáme knedlíčky a vaříme ještě 10 minut. Poté můžeme podávat.

Tipy:

Kvalitní droždí poznáme podle toho že bude mít krásně krémovou barvu a nebude oschlé.

Nejlepší a správná teplota pro skladování droždí je do 6 stupňů Celsia.

Droždí je zdrojem celé řady živin a vitamínů a mimo jiné pomáhá i proti nespavosti a depresím. Můžou za to například vitamíny skupiny B.

Video receptu