Domácí rohlíky recept

Domácí rohlíky recept
Domácí rohlíky


Na internetu existuje na domácí rohlíky několik receptů. Zkuste si také upéct domácí kynuté rohlíky které chutnají úplně jinak než z obchodu. Uvidíte, že si je nebudete péct naposledy. Nejlepší jsou ihned po dopečení a vychladnutí. Upečte si domácí pečivo klidně o víkendu nebo ve státní svátek když mají obchody zavřeno.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky

  • 20 g droždí

  • 250 ml vlažné vody

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička cukru krupice

  • 40 g Hera na pečení

Postup:

  • Do vlažné vody přidáme droždí, lžičku cukru a důkladně rozmícháme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek což trvá asi 20 minut.
  • K mouce přidáme rozpuštěnou a vychladlou Heru na pečení, lžičku soli, vzešlý kvásek a důkladně promícháme a vypracujeme těsto.
    Těsto s kváskem
  • Těsto je zapotřebí hníst alespoň osm minut v kuse. Poté necháme na teplém místě pod utěrkou těsto alespoň hodinu kynout.
    Hnětení těstaKynutí pod utěrkou
  • Poté těsto rozdělíme na 5 – 6 stejných dílů. Každý díl vyválíme do trojúhelníku (ale nesmí se podsypat moukou protože rohlík by pak nedržel pohromadě). Z trojúhelníků srolujeme rohlíky.
    Válení těsta na rohlíkyRolování rohlíků
  • Zavinuté rohlíky dáme na plech s pečícím papírem a pod utěrkou necháme ještě hodinu na teplém místě kynout.
    Rohlíky na plechu
  • Poté rohlíky potřeme vodou a dáme do předehřáté trouby na 250 stupňů na zhruba 13 minut. Samozřejmě musíme kontrolovat zdali nejsou rohlíky upečené dříve.
    Nakynutý rohlík
  • Po vyndání z trouby po upečení rohlíky opět potřeme vodou a přendáme na mřížku.
    Pečené rohlíky

Tipy:

Před pečením můžeme rohlíky posypat například kmínem nebo mákem či hrubozrnnou solí.

Po vyndání z trouby se musí ihned rohlíky přendat na mřížku nebo studený rošt z trouby.

Každý kuchař vyzkouší několik receptů na domácí rohlíky než najde svůj oblíbený který pak používá.

Video receptu