
Na internetu existuje na domácí rohlíky několik receptů. Zkuste si také upéct domácí kynuté rohlíky které chutnají úplně jinak než z obchodu. Uvidíte, že si je nebudete péct naposledy. Nejlepší jsou ihned po dopečení a vychladnutí. Upečte si domácí pečivo klidně o víkendu nebo ve státní svátek když mají obchody zavřeno.
Ingredience:
500 g hladké mouky
20 g droždí
250 ml vlažné vody
1 lžička soli
1 lžička cukru krupice
40 g Hera na pečení
Postup:
- Do vlažné vody přidáme droždí, lžičku cukru a důkladně rozmícháme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek což trvá asi 20 minut.
- K mouce přidáme rozpuštěnou a vychladlou Heru na pečení, lžičku soli, vzešlý kvásek a důkladně promícháme a vypracujeme těsto.
- Těsto je zapotřebí hníst alespoň osm minut v kuse. Poté necháme na teplém místě pod utěrkou těsto alespoň hodinu kynout.
- Poté těsto rozdělíme na 5 – 6 stejných dílů. Každý díl vyválíme do trojúhelníku (ale nesmí se podsypat moukou protože rohlík by pak nedržel pohromadě). Z trojúhelníků srolujeme rohlíky.
- Zavinuté rohlíky dáme na plech s pečícím papírem a pod utěrkou necháme ještě hodinu na teplém místě kynout.
- Poté rohlíky potřeme vodou a dáme do předehřáté trouby na 250 stupňů na zhruba 13 minut. Samozřejmě musíme kontrolovat zdali nejsou rohlíky upečené dříve.
- Po vyndání z trouby po upečení rohlíky opět potřeme vodou a přendáme na mřížku.
Tipy:
Před pečením můžeme rohlíky posypat například kmínem nebo mákem či hrubozrnnou solí.
Po vyndání z trouby se musí ihned rohlíky přendat na mřížku nebo studený rošt z trouby.
Video receptuKaždý kuchař vyzkouší několik receptů na domácí rohlíky než najde svůj oblíbený který pak používá.