Recept na smažené obalované žampiony podávané s bramborovou kaší, které jsou šťavnaté a chuťové. Kromě žampionu můžete osmažit například i hlívu ústřičnou nebo v létě čerstvé bedly.
BRAMBOROVÁ KAŠE:
1 kg brambor (varný typ C)
lžíce másla
cca 200 ml horkého mléka
sůl
- ŽAMPIONY:
větší žampiony
hladká mouka
vejce
strouhanka
sůl
olej
petrželka na ozdobu
Postup:
- KAŠE: Oškrábané brambory nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
- Ke scezeným horkým bramborám přidáme lžíci másla a postupně přiléváme horké mléko a brambory rozšťoucháme, popřípadě dosolíme.
- ŽAMPIONY: Na obalení si připravíme hladkou mouku, strouhanku a rozkvedlané vejce která trochu osolíme.
- Oloupané žampiony obalíme v mouce, potom ve vejci a nakonec ve strouhance.
- Žampiony smažíme z obou stran na oleji na pánvi.
- Smažené žampiony podáváme s bramborovou kaší.
Tipy:
Bramborovou kaši můžeme navíc polít rozpuštěným máslem a posypat nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Kromě bramborové kaše, můžeme smažené žampiony podávat i s vařeným bramborem.
Video receptuŽampiony je lepší smažit ve vyšší vrstvě oleje. Jinak může být prostředek houby tuhý.