Hovězí guláš z kližky recept

Hovězí guláš z kližky recept
Hovězí guláš z kližky recept


Hovězí kližka a dostatek cibule, to je základ pro pořádný silný hovězí guláš. Cibule se během vaření guláše rozvaří a omáčku zahustí. Hovězí guláš, to je pán gulášů, a dobře uvařený, to je opravdová pochoutka.

Ingredience:

  • 600 g cibule

  • 750 g hovězí kližka

  • sádlo nebo olej

  • 2 lžičky sladké mleté papriky

  • 1 lžička drceného kmínu

  • 1 lžička rajčatového protlaku

  • pepř

  • 1 bobkový list

  • 3 kuličky nového koření

  • hovězí vývar (nebo voda)

  • 1 krajíc tvrdého chleba

  • 3 stroužky prolisovaného česneku

  • 1 lžička majoránky

Postup:

  • Cibuli nakrájíme nadrobno.Krájení cibule
  • Hovězí kližku na velké kostky.Hovězí kližka recept
  • Cibuli osmažíme na sádle nebo oleji pozvolna opravdu hodně dotmava (nesmí se ale spálit).Tmavá cibule na guláš
  • Poté přidáme maso které orestujeme. Nakonec přidáme 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku rajčatového protlaku, pepř, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a zalijeme hovězím vývarem nebo vodou. Maso by mělo být téměř ponořené. Vaříme za občasného míchání pod poklicí podle druhu masa cca 1,5 hodiny doměkka.Hovězí guláš recept
  • Když je maso měkké, tak přidáme 3 prolisované stroužky česneku, 1 krajíc tvrdého nastrouhaného chleba najemno (omáčku zahustí), 1 lžičku majoránky a ještě chvíli povaříme.Guláš z hovězího masa
  • Hovězí guláš z kližky podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, popřípadě s chlebem.Guláš s knedlíkem a cibulkou

Tipy:

Porce guláše na talíři ozdobíme nakrájenou cibulí na kolečka a petrželkou.

Sladkou mletou papriku nikdy nesmažíme dlouho, protože by zhořkla.

Milovníci pikantních a pálivých jídel, můžou do guláše přidat nakrájenou chilli papričku.

Video receptu