Hovězí kližka a dostatek cibule, to je základ pro pořádný silný hovězí guláš. Cibule se během vaření guláše rozvaří a omáčku zahustí. Hovězí guláš, to je pán gulášů, a dobře uvařený, to je opravdová pochoutka.
Ingredience:
600 g cibule
750 g hovězí kližka
sádlo nebo olej
2 lžičky sladké mleté papriky
1 lžička drceného kmínu
1 lžička rajčatového protlaku
pepř
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
hovězí vývar (nebo voda)
1 krajíc tvrdého chleba
3 stroužky prolisovaného česneku
1 lžička majoránky
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Hovězí kližku na velké kostky.
- Cibuli osmažíme na sádle nebo oleji pozvolna opravdu hodně dotmava (nesmí se ale spálit).
- Poté přidáme maso které orestujeme. Nakonec přidáme 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku rajčatového protlaku, pepř, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a zalijeme hovězím vývarem nebo vodou. Maso by mělo být téměř ponořené. Vaříme za občasného míchání pod poklicí podle druhu masa cca 1,5 hodiny doměkka.
- Když je maso měkké, tak přidáme 3 prolisované stroužky česneku, 1 krajíc tvrdého nastrouhaného chleba najemno (omáčku zahustí), 1 lžičku majoránky a ještě chvíli povaříme.
- Hovězí guláš z kližky podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, popřípadě s chlebem.
Tipy:
Porce guláše na talíři ozdobíme nakrájenou cibulí na kolečka a petrželkou.
Sladkou mletou papriku nikdy nesmažíme dlouho, protože by zhořkla.
Video receptuMilovníci pikantních a pálivých jídel, můžou do guláše přidat nakrájenou chilli papričku.