
Staročeská cibulačka je cibulová polévka bez vína, navíc doplněná o drožďové noky. I tento druh klasické cibulové polévky určitě stojí za vyzkoušení. V dnešní době už se jedná spíše o zapomenutý recept co se týče použité přílohy z droždí.
NOKY:
1 cibule
olej
250 g čerstvého droždí
3 stroužky prolisovaného česneku
1/2 lžičky soli
1 lžička majoránky
pepř
2 lžíce strouhanky
3 lžíce hladké mouky
- POLÉVKA:
3 větší cibule
olej
1 lžíce hladké mouky
vývar – nebo voda a bujon
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
pepř
1/2 lžičky drceného kmínu
POSTUP:
- NOKY: Cibuli nakrájenou najemno osmažíme na oleji. Poté přidáme rozdrobené droždí a necháme ho pozvolna rozpustit.
- Když je droždí tekuté, tak přidáme prolisovaný česnek, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku majoránky a trochu pepře. Směs 1 minutu vaříme a poté ji necháme vychladnout.
- K vychladlé směsi přidáme 2 lžíce strouhanky, 3 lžíce hladké mouky a vše důkladně promícháme. Směs na noky je hotová.
- POLÉVKA: 3 větší cibule nakrájíme na proužky a osmažíme na oleji. Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky a ještě krátce smažíme.
- Nakonec cibuli zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujón), přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, pepř, 1/2 lžičky drceného kmínu a vaříme 30 minut.
- Poté vyndáme koření, popřípadě polévku dosolíme a namočenou lžící tvoříme noky které vkládáme do vařící polévky. Noky vaříme pozvolna 5 minut a můžeme podávat.
Tipy:
Cibuli na polévku není zapotřebí smažit až příliš dotmava.
Do staročeské cibulačky se nepřidává víno, a tak je vhodná i pro děti.
Video receptuNěkdo přidává do cibulačky nakonec ještě nakrouhaný tvrdý sýr. Ne každému ale chuť rozteklého síra v polévce vyhovuje.