Staročeská cibulačka s drožďovými noky recept

Staročeská cibulačka s drožďovými noky recept
Staročeská cibulačka s drožďovými noky recept


Staročeská cibulačka je cibulová polévka bez vína, navíc doplněná o drožďové noky. I tento druh klasické cibulové polévky určitě stojí za vyzkoušení. V dnešní době už se jedná spíše o zapomenutý recept co se týče použité přílohy z droždí.

NOKY:

  • 1 cibule

  • olej

  • 250 g čerstvého droždí

  • 3 stroužky prolisovaného česneku

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 lžička majoránky

  • pepř

  • 2 lžíce strouhanky

  • 3 lžíce hladké mouky

  • POLÉVKA:
  • 3 větší cibule

  • olej

  • 1 lžíce hladké mouky

  • vývar – nebo voda a bujon

  • 2 bobkové listy

  • 3 kuličky nového koření

  • pepř

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

POSTUP:

  • NOKY: Cibuli nakrájenou najemno osmažíme na oleji. Poté přidáme rozdrobené droždí a necháme ho pozvolna rozpustit.Vařené droždí na pánvi
  • Když je droždí tekuté, tak přidáme prolisovaný česnek, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku majoránky a trochu pepře. Směs 1 minutu vaříme a poté ji necháme vychladnout.Droždí pomazánka
  • K vychladlé směsi přidáme 2 lžíce strouhanky, 3 lžíce hladké mouky a vše důkladně promícháme. Směs na noky je hotová.Drožďové knedlíčky
  • POLÉVKA: 3 větší cibule nakrájíme na proužky a osmažíme na oleji. Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky a ještě krátce smažíme. Cibulová polévka
  • Nakonec cibuli zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujón), přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, pepř, 1/2 lžičky drceného kmínu a vaříme 30 minut. Vaření polévky
  • Poté vyndáme koření, popřípadě polévku dosolíme a namočenou lžící tvoříme noky které vkládáme do vařící polévky. Noky vaříme pozvolna 5 minut a můžeme podávat.Noky do polévky

Tipy:

Cibuli na polévku není zapotřebí smažit až příliš dotmava.

Do staročeské cibulačky se nepřidává víno, a tak je vhodná i pro děti.

Někdo přidává do cibulačky nakonec ještě nakrouhaný tvrdý sýr. Ne každému ale chuť rozteklého síra v polévce vyhovuje.

Video receptu