Špenát v hlavní roli. Recept na špenátovou polévku doplněnou o krutony z chleba. Polévka která je nejen zdravá, ale i dobře zasytí. V ideálním případě samozřejmě do receptu použijeme čerstvý špenát ze zahrádky.
Ingredience:
2 krajíce chleba
1 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru (nebo vody a bujon)
pepř
sůl
bujon (volitelné)
500 g mražený sekaný špenát
2 prolisované stroužky česneku
1 vejce
Postup:
- 2 krajíce chleba nakrájíme na kostičky.
- Chleba osmažíme na másle na pánvi pěkně dokřupava.
- 1 cibuli nakrájíme nadrobno.
- Cibuli zesklovatíme na oleji.
- Poté k cibuli přidáme 1 lžíci hladké mouky, krátce osmažíme a zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujón), trochu pepře, mražený sekaný špenát a postupně přivedeme k varu.
- 1 vejce rozkvedláme ve skleničce vidličkou.
- Po 15 minutách vaření přidáme do polévky rozkvedlané vejce a prolisované česneky a vaříme ještě 5 minut. Před podáváním popřípadě polévku dosolíme. Polévku podáváme společně s chlebovými krutony.
Tipy:
Na krutony do polévky můžeme použít nejen chleba ale například i starší rohlík nebo housku.
V některých receptech se přidává do špenátové polévky i trochu mléka nebo smetany.
Video receptuŠpenátovou polévku můžeme vařit nejen z mraženého špenátu, ale i z čerstvého který jemně nasekáme.