Vylepšená sekaná s uzeným masem a bramborovou kaší je vynikající nejen oběd. Uzené maso dodá sekané nádhernou strukturu, krásnou barvu a chuť.
Ingredience:
1 cibule
130 g uzeného masa
500 g mletého vepřového masa
1 menší lžička soli
5 prolisovaných stroužků česneku
mletý pepř
1 vejce
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky majoránky
3 lžíce strouhanky
200 ml vody
- BRAMBOROVÁ KAŠE:
1 kg brambor (varný typ C)
sůl
50 g másla
200 ml horkého mléka
Postup:
- Nakrájíme 1 cibuli nadrobno a 130 g uzeného masa na malé kostičky.
- Do mísy dáme 500 g mletého vepřového masa, přidáme nakrájenou cibuli a uzené maso, 1 menší lžičku soli, 5 prolisovaných stroužků česneku, mletý pepř, 1 vejce, 1 lžíci plnotučné hořčice, 2 lžičky sušené majoránky, 3 lžíce strouhanky a vše důkladně promícháme.
- Do pekáče nalijeme 200 ml vody a přidáme z masové směsi vytvarovanou sekanou.
- Pečeme odkryté v předehřáté troubě na 180 °C asi 80 minut a během pečení sekanou poléváme výpekem.
- Poté sekanou nakrájíme na plátky.
- Nakrájíme 1 kg oškrábaných brambor. Zalijeme je vodou, osolíme a vaříme do měkka.
- Vařené brambory scedíme, přidáme k nim 50 g másla, 200 ml horkého mléka a ručním šlehačem vyšleháme kaši. Popřípadě kaši ještě dosolíme.
- Kaši podáváme společně se sekanou a kyselou okurkou.
Tipy:
Poměr ingrediencí na bramborovou kaši je přibližný, protože každé brambory obsahují jiné množství vody a škrobu.
Při servírování na talíři sekanou ještě přelijeme výpekem.
Video receptuBramborovou kaši ozdobíme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.