Šopský salát recept

Šopský salát recept
Šopský salát recept


Šopský salát je ideální osvěžující pochoutka obzvláště v letních teplých dnech. Může se ale podávat i jako příloha k jídlu, například masu. V restauraci dávají šopský salát k hlavním jídlům jako je řízek s bramborem a tak. Pojďme si ho připravit doma.

Ingredience:

  • 1/2 papriky

  • 1/2 salátové okurky

  • 1 jarní cibule

  • 2 rajčata

  • plocholistá petržel nebo libeček

  • pokrájený kopr

  • 1 lžíce balzamikový ocet

  • 1 lžička cukr

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1/2 lžičky soli

  • pepř

  • balkánský sýr

Postup:

  • Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky cca 1 x 1 cm. Pak pokrájíme i bylinky a přidáme k zelenině.
    Krájení zeleniny na salát kouskyNakrájené bylinky
  • Přidáme lžíci balzamikového octu, lžičku cukru, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce olivového oleje a pepř. Vše důkladně promícháme.
    Míchaný zeleninový salát
  • Nakonec přidáme na kostičky nakrájený balkánský sýr a můžeme podávat hostům.
    Salát s balkánským sýrem

Tipy:

Šopský salát se připravuje hodně v letních měsících když mají zahrádkáři velkou úrodu zeleniny.

Šopský salát je dobré dát před podáváním vychladit do ledničky. Obzvláště v teplých dnech.

Použít můžeme nejrůznější druhy zeleniny a bylinek podle naší chuti. Někdo přidává například i čerstvou bazalku a podobně.

Video receptu