Šopský salát je ideální osvěžující pochoutka obzvláště v letních teplých dnech. Může se ale podávat i jako příloha k jídlu, například masu. V restauraci dávají šopský salát k hlavním jídlům jako je řízek s bramborem a tak. Pojďme si ho připravit doma.
Ingredience:
1/2 papriky
1/2 salátové okurky
1 jarní cibule
2 rajčata
plocholistá petržel nebo libeček
pokrájený kopr
1 lžíce balzamikový ocet
1 lžička cukr
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky soli
pepř
balkánský sýr
Postup:
- Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky cca 1 x 1 cm. Pak pokrájíme i bylinky a přidáme k zelenině.
- Přidáme lžíci balzamikového octu, lžičku cukru, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce olivového oleje a pepř. Vše důkladně promícháme.
- Nakonec přidáme na kostičky nakrájený balkánský sýr a můžeme podávat hostům.
Tipy:
Šopský salát se připravuje hodně v letních měsících když mají zahrádkáři velkou úrodu zeleniny.
Šopský salát je dobré dát před podáváním vychladit do ledničky. Obzvláště v teplých dnech.
Video receptuPoužít můžeme nejrůznější druhy zeleniny a bylinek podle naší chuti. Někdo přidává například i čerstvou bazalku a podobně.