
Do polévky bramboračky můžete použít jakékoliv houby. Například čerstvé hříbky z lesa, nebo hlívu ústřičnou, či dokonce žampiony. Rychlá a oblíbená polévka. V létě vaříme bramborovou polévku z čerstvých hub a v zimě ze sušených které necháme předem namočené ve vodě.
Ingredience:
2 mrkve
1/2 celeru
1 petržel
2 cibule
3 stroužky česneku
balení hlíva ústřičná 300g nebo jiné houby
vývar (nebo voda a bujon)
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
pepř a sůl
3 brambory
1 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky celého kmínu
2 vejce
1 lžíce majoránky
Postup:
- Všechnu zeleninu a houby nakrájíme na kousky a česnek prolisujeme.
- Zeleninu společně s houbami osmažíme na tuku. Přidáme lžíci hladké mouky a celý kmín, krátce orestujeme a zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujon). Přidáme bobkový list, nové koření, opepříme a přivedeme k varu.
- Před koncem když je zelenina měkká polévku dochutíme solí, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, 2 vejce a ještě 5 minut povaříme.
- Na talíři ozdobíme polévku plocholistou petrželí nebo libečkem.
Tipy:
Houbová bramboračka se vaří hlavně v létě když je houbová sezóna.
Do domácí bramboračky můžeme použít jak čerstvé nebo sušené hřiby, tak například i lišky.
Video receptuDo bramboračky někdo přidává i další druhy zeleniny jako například květák.