Bramboračka s houbami

Polévka bramboračka s houbami recept

Do polévky bramboračky můžete použít jakékoliv houby. Například čerstvé hříbky z lesa, nebo hlívu ústřičnou, či dokonce žampiony. Rychlá a oblíbená polévka.

Ingredience:

  • 2 mrkve

  • 1/2 celeru

  • 1 petržel

  • 2 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • balení hlíva ústřičná 300g nebo jiné houby

  • vývar (nebo voda a bujon)

  • 2 bobkové listy

  • 4 kuličky nového koření

  • pepř a sůl

  • 3 brambory

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 2 vejce

  • 1 lžíce majoránky

Postup:

  • Všechnu zeleninu a houby nakrájíme na kousky a česnek prolisujeme.
    krájená zelenina a houby
  • Zeleninu společně s houbami osmažíme na tuku. Přidáme lžíci hladké mouky a celý kmín, krátce orestujeme a zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujon). Přidáme bobkový list, nové koření, opepříme a přivedeme k varu.
    polévka
  • Před koncem když je zelenina měkká polévku dochutíme solí, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, 2 vejce a ještě 5 minut povaříme.
    česnek do polévky
  • Na talíři ozdobíme polévku plocholistou petrželí nebo libečkem. Dobrou chuť !!!

Tipy:

Houbová bramboračka se vaří hlavně v létě když je houbová sezóna.

Do domácí bramboračky můžeme použít jak čerstvé nebo sušené hřiby, tak například i lišky.

Do bramboračky můžeme použít i další druhy zeleniny jako například květák.