Klasický recept na kynuté Honzovy buchty s povidly, který se předává z generace na generaci. Buchty skvělé chutnají a i krásně voní. Vyzkoušejte náš ověřený recept, který se zaručeně povede.
KVÁSEK:
250 ml vlažného mléka
1 lžička cukru krupice
20 g droždí
1/2 lžičky hladké mouky
- TĚSTO:
500 g hladké mouky
špetka soli
20 g vanilkového cukru
90 g cukru krupice
1 žloutek
80 g rozpuštěného másla + na potření
slazená švestková povidla
cukr moučka na poprášení
Postup:
- KVÁSEK: Smícháme 250 ml vlažného mléka, 1 lžičku cukru krupice, 20 g droždí. Až se droždí rozpustí tak povrch jemně poprášíme moukou a necháme v teple 20 minut vzejít kvásek.
- TĚSTO: Smícháme 500 g hladké mouky, špetku soli, 20 g vanilkového cukru, 90 g cukru krupice, 1 žloutek, 80 g rozpuštěného másla a kvásek. Vypracujeme těsto.
- Těsto necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout.
- Nakynuté těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.
- Vál poprášíme moukou a těsto rozválíme na placku cca 0,5 cm tlustou.
- Nožem rozřízneme těsto na čtverečky cca 7 x 7 cm.
- Na každý kousek dáme lžičku povidel, zabalíme a položíme spojem dolů.
- Pekáč vymažeme máslem, naskládáme do něj buchty (necháváme mezery protože buchty ještě nakynou) a každou ze všech stran také potřeme máslem.
- Buchty necháme v teple pod utěrkou ještě 20 minut kynout.
- Nakynuté buchty pečeme bez přikrytí v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Po vychladnutí buchty posypeme moučkovým cukrem.
Tipy:
Aby těsto správně vykynulo nesmí se do něj přidat žádné studené ingredience.
Kromě povidel můžeme buchty plnit například i tvarohovou náplní.
Video receptuPři kynutí těsto vždy přikryjeme utěrkou, protože jinak by oschlo.