Hrstková polévka recept

Hrstková polévka recept



Hrstková polévka je staročeská zdravá luštěninová polévka s mrkví, která dokáže dobře zasytit i zahřát. Jako příloha je ideální chleba nebo bagetka. Můžete si dát ale polévku klidně jen tak bez ničeho. Luštěniny jsou pro člověka zdravé a každý z nás by je měl pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.

Ingredience:

  • 60 fazole bílé drobné

  • 60 g hrách žlutý půlený

  • 60 g hnědé čočky

  • 60 g ječné kroupy

  • 1 cibule

  • 2 mrkve

  • olej

  • 3 kuličky nového koření

  • 1 bobkový list

  • 1,5 litru vývaru

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • pepř

  • 3 prolisované stroužky česneku

  • 1 lžička majoránky

  • sůl

Postup:

  • Pod tekoucí vodou v cedníku propláchneme 60 g malých bílých fazolí, 60 g žlutého půleného hrachu, 60 g hnědé čočky a 60 g ječných krup. Všechny luštěniny zalijeme studenou vodou a necháme odstát minimálně 6 hodin.Luštěninová polévka recept
  • Nakrájíme cibuli nadrobno a 2 mrkve na kostičky.Polévka s mrkví a cibulí recept
  • Cibuli a mrkev chvíli orestujeme na oleji. Poté přidáme 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, ještě minutu restujeme a zalijeme vývarem.Zeleninová polévka s čočkou recept
  • Do polévky přidáme předem namočené a scezené luštěniny, 1/2 lžičky drceného kmínu, pepř a polévku přivedeme k varu.Hrstková polévka recept
  • Luštěniny vaříme doměkka cca 45 minut. Když jsou luštěniny měkké, tak přidáme prolisovaný česnek, majoránku, popřípadě polévku dosolíme a vaříme už jen dvě minuty. Poté podáváme. Fazolová polévka s čočkou recept

Tipy:

Na talíři polévku dozdobíme nakrájenou petrželkou.

Pokud nám chybí v polévce maso, tak můžeme na začátku vaření přidat na kostičky nakrájené uzené.

Majoránku nikdy nevaříme dlouho, protože by zhořkla.