Hrstková polévka je staročeská zdravá luštěninová polévka s mrkví, která dokáže dobře zasytit i zahřát. Jako příloha je ideální chleba nebo bagetka. Můžete si dát ale polévku klidně jen tak bez ničeho. Luštěniny jsou pro člověka zdravé a každý z nás by je měl pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.
Ingredience:
60 fazole bílé drobné
60 g hrách žlutý půlený
60 g hnědé čočky
60 g ječné kroupy
1 cibule
2 mrkve
olej
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
1,5 litru vývaru
1/2 lžičky drceného kmínu
pepř
3 prolisované stroužky česneku
1 lžička majoránky
sůl
Postup:
- Pod tekoucí vodou v cedníku propláchneme 60 g malých bílých fazolí, 60 g žlutého půleného hrachu, 60 g hnědé čočky a 60 g ječných krup. Všechny luštěniny zalijeme studenou vodou a necháme odstát minimálně 6 hodin.
- Nakrájíme cibuli nadrobno a 2 mrkve na kostičky.
- Cibuli a mrkev chvíli orestujeme na oleji. Poté přidáme 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, ještě minutu restujeme a zalijeme vývarem.
- Do polévky přidáme předem namočené a scezené luštěniny, 1/2 lžičky drceného kmínu, pepř a polévku přivedeme k varu.
- Luštěniny vaříme doměkka cca 45 minut. Když jsou luštěniny měkké, tak přidáme prolisovaný česnek, majoránku, popřípadě polévku dosolíme a vaříme už jen dvě minuty. Poté podáváme.
Tipy:
Na talíři polévku dozdobíme nakrájenou petrželkou.
Pokud nám chybí v polévce maso, tak můžeme na začátku vaření přidat na kostičky nakrájené uzené.
Video receptuMajoránku nikdy nevaříme dlouho, protože by zhořkla.