Kdo by nemiloval roštěnky? Česká oblíbená klasika na nedělní oběd, která nikdy nezklame. Skvělá a dokonale vyladěná omáčka, to je hovězí roštěná. Nejčastěji podáváme roštěnky s rýží, lze ale jako přílohu použít i kynutý knedlík.
Ingredience:
1 velká cibule
0,6 kg hovězí roštěná
sůl
pepř
plnotučná hořčice
hladká mouka
olej
1 litr hovězího vývaru
1/2 lžičky drceného kmínu
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Maso jemně naklepeme paličkou z obou stran.
- Maso osolíme, opepříme, nakrojíme po okrajích aby se při smažení nekroutilo, potřeme z jedné strany plnotučnou hořčicí a z obou stran obalíme v hladké mouce.
- Maso osmažíme z obou stran na oleji na pánvi.
- Poté dáme maso stranou a na výpeku orestujeme nakrájenou cibuli.
- Orestovanou cibuli i s olejem přendáme do hrnce, přidáme 1 lžíci hladké mouky, 1 větší lžičku plnotučné hořčice a ještě minutu restujeme.
- Pak cibuli zalijeme vývarem, vložíme zpět osmažené maso, přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, trochu mletého pepře a vaříme pod poklicí doměkka. Nakonec omáčku popřípadě dosolíme.
- Podáváme s vařenou rýží.
Tipy:
Rýži při servírování posypeme nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.
Při vaření omáčku pravidelně mícháme aby se nezačala odspodu připalovat.
Video receptuPokud použijeme při naklepání masa paličkou igelitový sáček, nebude šťáva z masa stříkat všude po kuchyni.