Hranolky pečené se slaninou, které lze podávat jako hlavní chod. K tomu dip ze zakysané smetany s koprem. Rychlé jednoduché chutné jídlo. Stačí nakrájet ingredience, které se pak pečou společně na plechu v troubě.
Ingredience:
4 velké brambory
1 lžička sušeného česneku
1 menší lžička soli
2 lžíce oleje
100 g anglické slaniny
kmín celý
- DIP:
1 malá jarní cibulka
200 g zakysané smetany
sůl
pepř
krájený kopr
Postup:
- Brambory nakrájíme na hranolky a přendáme do igelitového pytlíku. Přidáme k nim 1 lžičku sušeného česneku, 1 menší lžičku soli, 2 lžíce oleje, pytlík zavážeme a třepáním důkladně všechny suroviny promícháme.
- Hranolky rozprostřeme na pečící papír a přidáme 100 g nakrájené anglické slaniny na kostičky a vše trochu posypeme celým kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
- DIP: K zakysané smetaně přidáme hodně nadrobno nakrájenou lahůdkovou cibulku, sůl, trochu pepře a kopr nakrájený nadrobno. Vše důkladně promícháme.
- Hranolky podáváme společně s dipem.
Tipy:
Dip si můžeme přizpůsobit podle vlastní chuti. Můžeme přidat například prolisovaný česnek nebo více bylinek.
Hranolky pečené na plechu v troubě jsou mnohem méně mastné než smažené v oleji na pánvi.
Video receptuHranolky můžeme podávat také s kečupem nebo tatarskou omáčkou.