Česnekové hranolky se slaninou a dipem recept



Hranolky pečené se slaninou, které lze podávat jako hlavní chod. K tomu dip ze zakysané smetany s koprem. Rychlé jednoduché chutné jídlo. Stačí nakrájet ingredience, které se pak pečou společně na plechu v troubě.

Přehrát video česnekové hranolky se slaninou

Ingredience:

  • 4 velké brambory

  • 1 lžička sušeného česneku

  • 1 menší lžička soli

  • 2 lžíce oleje

  • 100 g anglické slaniny

  • kmín celý

  • DIP:
  • 1 malá jarní cibulka

  • 200 g zakysané smetany

  • sůl

  • pepř

  • krájený kopr

Postup:

  • Brambory nakrájíme na hranolky a přendáme do igelitového pytlíku. Přidáme k nim 1 lžičku sušeného česneku, 1 menší lžičku soli, 2 lžíce oleje, pytlík zavážeme a třepáním důkladně všechny suroviny promícháme.Domácí bramborové heanolky
  • Hranolky rozprostřeme na pečící papír a přidáme 100 g nakrájené anglické slaniny na kostičky a vše trochu posypeme celým kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.Hranolky v troubě
  • DIP: K zakysané smetaně přidáme hodně nadrobno nakrájenou lahůdkovou cibulku, sůl, trochu pepře a kopr nakrájený nadrobno. Vše důkladně promícháme.Česnekový dip
  • Hranolky podáváme společně s dipem.Hranolky s dipem recept

Tipy:

Dip si můžeme přizpůsobit podle vlastní chuti. Můžeme přidat například prolisovaný česnek nebo více bylinek.

Hranolky pečené na plechu v troubě jsou mnohem méně mastné než smažené v oleji na pánvi.

Hranolky můžeme podávat také s kečupem nebo tatarskou omáčkou.

Přehrát recept jako video:
video