Polévka plná vitamínů, to je polévka z brokolice, růžičkové kapusty a pórku. Chutná nejen v létě ale dokáže zahřát i v zimě. Společně s orestovanou anglickou slaninou a česnekem chutná skutečně skvěle.
Ingredience:
1 pórek
15 růžičkových kapustiček
1 menší brokolice
1 cibule
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí…)
pepř
sůl
1 stroužek česneku
100 g plátkové anglické slaniny
Postup:
- Nakrájíme pórek na kolečka, očištěné růžičkové kapustičky překrojíme napůl, brokolici nakrájíme na menší kousky (bez košťálu), a jednu cibuli nadrobno.
- Cibuli zesklovatíme na oleji.
- Přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíci hladké mouky, 30 vteřin pozvolna restujeme a poté zalijeme vývarem.
- Do polévky přidáme mletý pepř a polévku postupně přivedeme k varu. Až začne polévka vařit, tak přidáme nakrájenou zeleninu (pórek, brokolici a růžičkové kapustičky). Zeleninu vaříme doměkka.
- Když je zelenina měkká, tak polévku popřípadě dosolíme a tím je hotová.
- Nakrájíme stroužek česneku na plátky a anglickou slaninu na malé kostičky.
- Obojí nasucho orestujeme na pánvi. Pokud by byla slanina málo tučná tak přidáme trochu oleje nebo sádla.
- Prodáváme anglickou slaninu společně s polévkou a dozdobíme nakrájenou petrželkou.
Tipy:
Pokud je anglická slanina hodně tučná, tak není zapotřebí použít na pánev olej a pustí si tuk sama.
Při přípravě růžičkové kapusty je zapotřebí uříznout zbytek košťálu a sundat vrchní lístky.
Video receptuDo polévky můžeme před koncem vaření přidat i rozmíchané vajíčko.