
Recept ve kterém je čočka v podobě teplého salátu a ne na kyselo jako tomu bývá u klasického receptu na vařenou čočku. Uvidíte že tato změna chutná velice dobře a potěší i lidi kteří nemusí ostrá a kyselá jídla.
Ingredience:
300 g čočky
1 cibule
1 rajče
olej
1 prolisovaný stroužek česneku
1 lžíce sójové omáčky
sůl
pepř
900 g pražské šunky (nebo uzené maso)
máslo
Postup:
- Čočku namočíme předem podle návodu na obalu a poté uvaříme doměkka.
- Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a rajče na kostičky.
- Cibuli osmažíme na oleji.
- Poté přidáme nakrájené rajče, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1 lžíci sójové omáčky a krátce orestujeme (rajče se nesmí úplně rozvařit).
- Nakonec přidáme vařenou a scezenou čočku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
- Šunku nebo uzené maso nakrájíme na plátky a osmažíme na pánvi na másle z obou stran.
- Šunku nebo uzené maso podáváme společně s čočkovým salátem.
Tipy:
Čočka se vždycky solí až nakonec. Jinak bys se vařila dlouho a byla by rozvařená.
Luštěniny je dobré před vařením vždycky namočit dopředu, protože se zkrátí doba varu.
Video receptuLuštěniny jsou velice zdravé a člověk by je měl alespoň dvakrát týdně zařadit do svého jídelníčku.