Štěpánská hovězí pečeně recept

Štěpánská hovězí pečeně recept



Štěpánská hovězí pečeně by neměla chybět na žádném svátečním stole. Do omáčky patří kvalitní špek, který udělá vynikající chuť a krásnou vůni. Nejlépe si tento pokrm vychutnáte se sklenicí dobře chlazeného piva.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 40 g uzeného špeku

  • 800 g hovězí kýty

  • sůl

  • pepř

  • olej

  • 2 menší bobkové listy

  • 2 kuličky nového koření

  • 500 ml vody

  • 1 lžíce sójové omáčky

  • 1/2 lžíce hladké mouky

  • vejce vařené natvrdo

  • houskový knedlík

Postup:

  • Nakrájíme cibuli nadrobno a uzený špek na kostičky.Restovaná cibule se špekem recept
  • Hovězí maso ze všech stran osolíme a opepříme.Hovězí maso na omáčku recept
  • Maso zatáhneme ze všech stran na oleji na pánvi.Restované hovězí maso na pánvi vcelku
  • Poté dáme maso stranou z pánve a na výpeku osmažíme cibuli. Když má cibule tmavší barvu, tak přidáme nakrájený špek, 2 bobkové listy, nové koření a ještě minutu pozvolna restujeme.Smažená cibule na špeku recept
  • Do pekáče dáme 500 ml vody, přidáme orestovanou cibuli se špekem a maso. Pečeme přikryté víkem v předehřáté troubě na 180 stupňů maso doměkka cca 2 hodiny.Hovězí pečené vcelku v troubě recept
  • Po upečení když je maso měkké, dáme maso stranou, vyndáme nové koření a bobkové listy a šťávu rozmixujeme tyčovým mixérem.Omáčka z výpeku z masa recept
  • Omáčku přivedeme k varu a dochutíme sojovou omáčkou. Přidáme 1/2 lžíce hladké mouky a ihned důkladně metličkou rozmícháme aby se nevytvořily hrudky. Poté omáčku převaříme pozvolna ještě alespoň 20 minut aby se vytratila chuť mouky.Šťáva hnědá k masu a knedlíku recept
  • Mezitím nakrájíme maso na plátky. A uvaříme vejce natvrdo.Pečené hovězí maso recept
  • Maso podáváme s houskovým knedlíkem, omáčkou a plátky vařených vajec.Hovězí štěpáňská pečeně s knedlíkem recept

Tipy:

Štěpánská hovězí pečeně se nejčastěji servíruje s houskovým knedlíkem, nebo bramborovým knedlíkem, či bramborovou kaší.

Štěpánská hovězí pečeně se hodí nejen na vánoční tabuli, ale můžete si ji připravit kdykoliv během roku.

Maso lze také prošpikovat vejci natvrdo. Tento postup je ale složitější a chce to zručnost.