Štěpánská hovězí pečeně by neměla chybět na žádném svátečním stole. Do omáčky patří kvalitní špek, který udělá vynikající chuť a krásnou vůni. Nejlépe si tento pokrm vychutnáte se sklenicí dobře chlazeného piva.
Ingredience:
1 cibule
40 g uzeného špeku
800 g hovězí kýty
sůl
pepř
olej
2 menší bobkové listy
2 kuličky nového koření
500 ml vody
1 lžíce sójové omáčky
1/2 lžíce hladké mouky
vejce vařené natvrdo
houskový knedlík
Postup:
- Nakrájíme cibuli nadrobno a uzený špek na kostičky.
- Hovězí maso ze všech stran osolíme a opepříme.
- Maso zatáhneme ze všech stran na oleji na pánvi.
- Poté dáme maso stranou z pánve a na výpeku osmažíme cibuli. Když má cibule tmavší barvu, tak přidáme nakrájený špek, 2 bobkové listy, nové koření a ještě minutu pozvolna restujeme.
- Do pekáče dáme 500 ml vody, přidáme orestovanou cibuli se špekem a maso. Pečeme přikryté víkem v předehřáté troubě na 180 stupňů maso doměkka cca 2 hodiny.
- Po upečení když je maso měkké, dáme maso stranou, vyndáme nové koření a bobkové listy a šťávu rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Omáčku přivedeme k varu a dochutíme sojovou omáčkou. Přidáme 1/2 lžíce hladké mouky a ihned důkladně metličkou rozmícháme aby se nevytvořily hrudky. Poté omáčku převaříme pozvolna ještě alespoň 20 minut aby se vytratila chuť mouky.
- Mezitím nakrájíme maso na plátky. A uvaříme vejce natvrdo.
- Maso podáváme s houskovým knedlíkem, omáčkou a plátky vařených vajec.
Tipy:
Štěpánská hovězí pečeně se nejčastěji servíruje s houskovým knedlíkem, nebo bramborovým knedlíkem, či bramborovou kaší.
Štěpánská hovězí pečeně se hodí nejen na vánoční tabuli, ale můžete si ji připravit kdykoliv během roku.
Video receptuMaso lze také prošpikovat vejci natvrdo. Tento postup je ale složitější a chce to zručnost.