Svíčková na smetaně recept

Svíčková na smetaně recept



Recept na jednoduchou svíčkovou omáčku na smetaně, která chutná velice dobře. Do omáčky použijeme zadní hovězí maso a jako přílohu karlovarský knedlík. Svíčková omáčka patří v České republice mezi slavnostní jídla. Díky tomu se podává například na svatbě.

Ingredience:

  • 1 kg hovězí maso zadní – kýta

  • 150 g uzené slaniny

  • 1 cibule

  • 300 g mrkve

  • 200 g petržele

  • 200 g celeru

  • 2 – 4 lžíce cukr krystal

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 2 – 3 lžíce octa

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 8 kuliček nového koření

  • 2 bobkové listy

  • olej

  • sůl

  • pepř

  • cca 2 l vývar

  • 3 lžíce zakysané smetany

  • 1 lžíce hladké mouky

  • NA OZDOBU:
  • plátky citronu

  • zavařené brusinky

Postup:

  • Cibuli nakrájíme najemno a mrkev celer petržel na větší kousky. Pro chuť můžeme nakrájet i trochu slaniny na kostičky.
  • Na oleji osmažíme cibuli. Poté přidáme zeleninu a slaninu a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme 2 lžíce cukru krystal, 2 lžíce citronové šťávy, 2 – 3 lžíce octa, 1 lžíci plnotučné hořčice, 8 kuliček nového koření, 2 bobkové listy a necháme chvilku odvařit aroma. Tím je zelenina hotová.
    Zelenina na svíčkovou
  • Hovězí maso prošpikujeme hranolky slaniny (špičatým nožem se maso propíchne a vytvoří se tak mezera na slaninu), ze všech stran maso opepříme a důkladně osolíme.
    Špikování masa
  • Poté maso necháme zatáhnout ze všech stran zprudka na oleji. Zatáhnutí masa na pánvi
  • Maso poté přidáme k zelenině a zalijeme vařícím vývarem aby bylo potopené. Pečeme asi 2 hodiny dokud není maso měkké v předehřáté troubě na 180 stupňů. Vývar na svíčkovou
  • Když je maso měkké, tak ho vyndáme stranou, vybereme koření (bobkový list a nové koření) a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
    Vyndat koření z omáčkyOmáčka ponorný mixér
  • V hrnečku rozmícháme 3 lžíce zakysané smetany a 1 lžíci hladké mouky s trochou vody a směs nalijeme do vařící omáčky a ještě alespoň 10 minut převaříme. Nakonec omáčku popřípadě dochutíme solí, octem nebo cukrem, nakrájíme maso a můžeme podávat s knedlíkem. Na ozdobu můžeme přidat plátek citronu a brusinky.Svíčková omáčka podávání talíř

Tipy:

Svíčkovou omáčku podáváme buď s kynutým houskovým nebo s karlovarským knedlíkem.

Existuje více druhů závěrečné úpravy svíčkové omáčky. Kromě mixování také třeba pasírování.

Každá kuchařka má svůj zaručený recept na svíčkovou omáčku který používá a nedá na něj dopustit. Svíčkové omáčky jsou tak desítky variant.