Recept na jednoduchou svíčkovou omáčku na smetaně, která chutná velice dobře. Do omáčky použijeme zadní hovězí maso a jako přílohu karlovarský knedlík. Svíčková omáčka patří v České republice mezi slavnostní jídla. Díky tomu se podává například na svatbě.
Ingredience:
1 kg hovězí maso zadní – kýta
150 g uzené slaniny
1 cibule
300 g mrkve
200 g petržele
200 g celeru
2 – 4 lžíce cukr krystal
2 lžíce citronové šťávy
2 – 3 lžíce octa
1 lžíce plnotučné hořčice
8 kuliček nového koření
2 bobkové listy
olej
sůl
pepř
cca 2 l vývar
3 lžíce zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
- NA OZDOBU:
plátky citronu
zavařené brusinky
Postup:
- Cibuli nakrájíme najemno a mrkev celer petržel na větší kousky. Pro chuť můžeme nakrájet i trochu slaniny na kostičky.
- Na oleji osmažíme cibuli. Poté přidáme zeleninu a slaninu a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme 2 lžíce cukru krystal, 2 lžíce citronové šťávy, 2 – 3 lžíce octa, 1 lžíci plnotučné hořčice, 8 kuliček nového koření, 2 bobkové listy a necháme chvilku odvařit aroma. Tím je zelenina hotová.
- Hovězí maso prošpikujeme hranolky slaniny (špičatým nožem se maso propíchne a vytvoří se tak mezera na slaninu), ze všech stran maso opepříme a důkladně osolíme.
- Poté maso necháme zatáhnout ze všech stran zprudka na oleji.
- Maso poté přidáme k zelenině a zalijeme vařícím vývarem aby bylo potopené. Pečeme asi 2 hodiny dokud není maso měkké v předehřáté troubě na 180 stupňů.
- Když je maso měkké, tak ho vyndáme stranou, vybereme koření (bobkový list a nové koření) a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
- V hrnečku rozmícháme 3 lžíce zakysané smetany a 1 lžíci hladké mouky s trochou vody a směs nalijeme do vařící omáčky a ještě alespoň 10 minut převaříme. Nakonec omáčku popřípadě dochutíme solí, octem nebo cukrem, nakrájíme maso a můžeme podávat s knedlíkem. Na ozdobu můžeme přidat plátek citronu a brusinky.
Tipy:
Svíčkovou omáčku podáváme buď s kynutým houskovým nebo s karlovarským knedlíkem.
Existuje více druhů závěrečné úpravy svíčkové omáčky. Kromě mixování také třeba pasírování.
Video receptuKaždá kuchařka má svůj zaručený recept na svíčkovou omáčku který používá a nedá na něj dopustit. Svíčkové omáčky jsou tak desítky variant.