Nejen z okurek, ale i z cukety lze udělat vynikající rychlokvašky ve slaném nálevu. Navíc jsou oproti okurkám ještě více chuťově jemnější. Uvidíte že si cuketové rychlokvašky rychle oblíbíte.
Ingredience:
1 litr vody
40 g soli
1 střední cuketa
1 větší cibule
1 stroužek česneku
větvička kopru
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
6 kuliček celého pepře
Postup:
- NÁLEV: Smícháme 1 l vody a 40 g soli. Směs dvě minuty převaříme a poté necháme vychladnout.
- Nakrájíme cibuli, česnek a cuketu.
- Vše střídavě plníme do sklenic společně s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Přidáme i větvičku kopru.
- Sklenici zajistíme plastovou pomůckou proti vyplavání cuket na hladinu (koupíme v domácích potřebách) a zalijeme studeným lákem aby byla cuketa potopená.
- Nasadíme víčko které necháme volně a nedotahujeme a necháme při pokojové teplotě 4 až 5 dní. Raději sklenici podložíme talířkem kdyby tekutina přetekla.
- Hotové kvašené okurky uzavřeme víčkem a skladujeme v chladničce. Podáváme jako kyselou přílohu k pokrmům.
POZOR!!!
Pěna na povrchu (bublinky) – je dobré znamení probíhající fermentace.
Bílá vrstva (povlak) – Jedná se o křís který není nebezpečný a stačí ho sebrat lžící.
Plíseň – konzumaci takových cuket se rozhodně vyhneme!!!
Video receptu