Domácí vegeta bez glutamátů recept

Domácí vegeta bez glutamátů recept
Domácí vegeta bez glutamátů recept


Recept na domácí vegetu, která neobsahuje glutamát sodný ani žádné podobné látky. Vyrobte si domácí polévkové koření, do kterého dáte zdravou zeleninu. Takto uskladněná zelenina vydrží dlouhé měsíce.

Ingredience:

  • 1 velká cibule

  • 150 g celeru

  • 150 g petržele

  • 400 g mrkve

  • 3 stroužky česneku

  • kousek pórku

  • hrst bylinek (plocholistá petržel, libeček…)

  • 1 lžička soli

  • 1/2 lžičky kurkumy

Postup:

  • Na hrubém struhadle nastrouháme 400 g mrkve, 150 g petržele, 150 g celeru, 1 velkou cibuli a 3 stroužky česneku. Můžeme přidat kousek nakrájeného pórku na malé kousky a překrájené bylinky jako petržel nebo libeček.Domácí podravka recept
  • Zeleninu rozprostřeme na dva plechy s pečícím papírem a pozvolna sušíme v pootevřené troubě (aby unikala vlhkost) na 50 stupňů dokud není zelenina usušená a během této doby několikrát zeleninou pohneme a promícháme ji.Sušení zeleniny v troubě
  • To, že je zelenina usušená, poznáme podle toho, že při ohnutí praskne. Samozřejmě můžeme také použít sušičku ovoce a zeleniny.Sušená zelenina do skleniček recept
  • K takto usušené zelenině přidáme lžičku soli a půl lžičky kurkumy a vše rozmixujeme v mixéru. Poté směs dáme do sklenice s víčkem a skladujeme v suchu.

Tipy:

Do domácí vegety můžeme použít například i nakrájenou papriku na malé kousky nebo nastrouhaný kedluben.

V dobře uzavřené nádobě polévkové koření vydrží i rok.

Domácí vegetu používáme do polévek nebo omáček. Díky kurkumě má krásnou barvu a je navíc i zdravá.

Video receptu