Recept na domácí vegetu, která neobsahuje glutamát sodný ani žádné podobné látky. Vyrobte si domácí polévkové koření, do kterého dáte zdravou zeleninu. Takto uskladněná zelenina vydrží dlouhé měsíce.
Ingredience:
1 velká cibule
150 g celeru
150 g petržele
400 g mrkve
3 stroužky česneku
kousek pórku
hrst bylinek (plocholistá petržel, libeček…)
1 lžička soli
1/2 lžičky kurkumy
Postup:
- Na hrubém struhadle nastrouháme 400 g mrkve, 150 g petržele, 150 g celeru, 1 velkou cibuli a 3 stroužky česneku. Můžeme přidat kousek nakrájeného pórku na malé kousky a překrájené bylinky jako petržel nebo libeček.
- Zeleninu rozprostřeme na dva plechy s pečícím papírem a pozvolna sušíme v pootevřené troubě (aby unikala vlhkost) na 50 stupňů dokud není zelenina usušená a během této doby několikrát zeleninou pohneme a promícháme ji.
- To, že je zelenina usušená, poznáme podle toho, že při ohnutí praskne. Samozřejmě můžeme také použít sušičku ovoce a zeleniny.
- K takto usušené zelenině přidáme lžičku soli a půl lžičky kurkumy a vše rozmixujeme v mixéru. Poté směs dáme do sklenice s víčkem a skladujeme v suchu.
Tipy:
Do domácí vegety můžeme použít například i nakrájenou papriku na malé kousky nebo nastrouhaný kedluben.
V dobře uzavřené nádobě polévkové koření vydrží i rok.
Video receptuDomácí vegetu používáme do polévek nebo omáček. Díky kurkumě má krásnou barvu a je navíc i zdravá.