Klasický recept na plněné cukety směsí z mletého masa a zeleniny. Toto jídlo nesmí chybět na stole žádného zahrádkáře v období cuket. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších cuketových receptů.
Ingredience:
500 g vepřové mleté maso
3 stroužky česneku
2 žampiony
100 g sýr čedar
1/2 kapie
1 červená cibule
10 černých oliv
sůl
pepř
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/2 lžičky sušeného oregána
1/2 lžičky drceného kmínu
1 vejce
1 lžička sladké mleté papriky
2 menší cukety
brambory
olej
kmín celý
Postup:
- K mletému masu přidáme 3 nakrájené česneky a červenou cibuli nadrobno, na kostičky nakrájené žampiony, sýr čedar, 1/2 papriky kapie a překrájené černé olivy. 1 menší lžičku soli, pepř, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky oregána, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 vejce, 1 lžičku sladké mleté papriky a vše důkladně promícháme.
- Cukety rozpůlíme a vnitřek vydlabeme lžící.
- Cukety přendáme na pečící papír na plech a plníme směsí z mletého masa. Přidáme nakrájené brambory které potřeme mašlovačkou olejem, osolíme a posypeme celým kmínem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 1 hodinu.
Tipy:
Nejlépe jde cuketa vydlabat obyčejnou lžící.
Cuketu před vařením ochutnáme a pokud by byla hořká, tak jí nepoužijeme.
Z cukety si ještě dělají vynikající cuketové placky nebo cuketové karbanátky či cuketové rychlokvašky ba dokonce i přílohové dušené cuketové zelí.
Video receptuVnitřek cukety který vydlabeme, můžeme použít například na krémovou cuketovou polévku, nebo pod maso.