Staročeská chlebová polévka je ideální způsob jak se zbavit staršího chleba který Vám doma zůstal. Polévka je nejen chutná ale také sytá. Za to může rozmixovaná zelenina a chleba. Ideální na zahřátí a zasycení v podzimních měsících.
KRUTONY:
100 g anglické slaniny
2 krajíce chleba
olej
sůl
1 větší stroužek česneku
- POLÉVKA:
1 cibule
1/4 celeru
1 petržel
1 mrkev
2,5 krajíce chleba
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
1 litr vývaru
pepř
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíce octa
Postup:
- KRUTONY: nakrájíme plátkovou anglickou slaninu a chleba na kostičky.
- Obojí orestujeme na oleji nebo másle na pánvi. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a trochu soli a restujeme už jen minutu.
- POLÉVKA: Cibuli nakrájíme nadrobno. Mrkev, celer, petržel na kostičky. Chleba také nakrájíme na kostičky.
- Zeleninu orestujeme na oleji.
- Poté přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu a chleba. Krátce orestujeme a zalijeme vývarem, opepříme a vaříme od bodu varu 30 minut.
- Poté polévku rozmixujeme, znovu přivedeme k varu, přidáme 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci octa a vaříme už jen dvě minuty.
- Při podávání do polévky přidáme osmažené krutony a posypeme nakrájenou petrželkou.
Tipy:
Česnek přidáváme ke krutonům až na konci smažení a nesmažíme ho dlouho, protože by zhořkl.
Někdo přidává do staročeské chlebové polévky i nahrubo nastrouhaný sýr. Ne každému ale chuť a konzistence rozteklého sýra v polévce vyhovuje.
Video receptuDo polévky můžeme ke konci vaření přidat i bylinky ze zahrádky, například majoránku nebo tymián.