Staročeská chlebová polévka recept

Staročeská chlebová polévka recept
Staročeská chlebová polévka recept


Staročeská chlebová polévka je ideální způsob jak se zbavit staršího chleba který Vám doma zůstal. Polévka je nejen chutná ale také sytá. Za to může rozmixovaná zelenina a chleba. Ideální na zahřátí a zasycení v podzimních měsících.

KRUTONY:

  • 100 g anglické slaniny

  • 2 krajíce chleba

  • olej

  • sůl

  • 1 větší stroužek česneku

  • POLÉVKA:
  • 1 cibule

  • 1/4 celeru

  • 1 petržel

  • 1 mrkev

  • 2,5 krajíce chleba

  • olej

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 1 litr vývaru

  • pepř

  • 100 ml smetany ke šlehání

  • 1 lžíce octa

Postup:

  • KRUTONY: nakrájíme plátkovou anglickou slaninu a chleba na kostičky.Chlebové krutony s anglickou slaninou
  • Obojí orestujeme na oleji nebo másle na pánvi. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a trochu soli a restujeme už jen minutu.Smažené chlebové krutony do polévky recept
  • POLÉVKA: Cibuli nakrájíme nadrobno. Mrkev, celer, petržel na kostičky. Chleba také nakrájíme na kostičky.Chlebová polévka se zeleninou recept
  • Zeleninu orestujeme na oleji.Restovaná zelenina recept
  • Poté přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu a chleba. Krátce orestujeme a zalijeme vývarem, opepříme a vaříme od bodu varu 30 minut.Krémová chlebová polévka recept
  • Poté polévku rozmixujeme, znovu přivedeme k varu, přidáme 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci octa a vaříme už jen dvě minuty.Mixovaná chlebová polévka se zeleninou recept
  • Při podávání do polévky přidáme osmažené krutony a posypeme nakrájenou petrželkou.Chlebová polévka s česnekovými krutony recept

Tipy:

Česnek přidáváme ke krutonům až na konci smažení a nesmažíme ho dlouho, protože by zhořkl.

Někdo přidává do staročeské chlebové polévky i nahrubo nastrouhaný sýr. Ne každému ale chuť a konzistence rozteklého sýra v polévce vyhovuje.

Do polévky můžeme ke konci vaření přidat i bylinky ze zahrádky, například majoránku nebo tymián.

Video receptu