Kmínové dalamánky nemusíte už kupovat v obchodě, ale můžete si je upéct kdykoliv doma. Příprava nezabere mnoho času a chutnají opravdu skvěle. Jen se musí počkat na nakynutí těsta.
KVÁSEK:
220 ml vlažné vody
1/2 lžičky cukru krystal
10 g droždí (1/4 kostky)
- TĚSTO:
230 g hladké pšeničné mouky
100 g žitné hladké mouky
1 lžička soli
1 lžička octa (8%)
1/2 lžičky celého kmínu
voda na potření
kmín celý na posypání
Postup:
- KVÁSEK: Smícháme 220 ml vlažné vody, 1/2 lžičky cukru krystal, 10 g droždí (1/4 kostky) a mícháním droždí rozpustíme. Jemně posypeme trochou mouky a necháme na teplém místě 20 minut vzejít kvásek.
- TĚSTO: Smícháme 230 g pšeničné hladké mouky, 100 g žitné hladké mouky, 1 lžičku soli, přidáme kvásek, 1 lžičku octa, 1/2 lžičky celého kmínu a důkladně vypracujeme těsto.
- Těsto necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout. Zvětší svůj objem.
- Nakynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na 10 kusů. Z každého kousku těsta vypracujeme malý váleček.
- Válečky přendáme na plech na pečící papír a necháme pod utěrkou v teple ještě 30 minut kynout. Poté každý dalamánek nařízneme uprostřed opatrně nožem.
- Dalamánky potřeme vodou a posypeme celým kmínem.
- Troubu rozehřejeme na 250 stupňů. Předem do spodní části trouby vložíme prázdný pekáč a při vložení plechu s dalamánky nalijeme do toho spodního pekáče cca 200 ml vody (pozor bude hodně páry). Pečeme na 250 stupňů 5 minut. Poté pekáč s vodou vyndáme a pečeme dalamánky dalších cca 15 minut na 200 stupňů.
- Po vyndání z trouby ihned dalamánky přendáme na mřížku aby vychladly.
Tipy:
Těsto necháme kynout vždycky přikryté utěrkou, protože jinak oschne a ztvrdne.
Dalamánky můžeme posypat nejen kmínem, ale například i hrubozrnnou solí.
Video receptuŽádná ze surovin se do těsta nesmí přidávat studená, protože by těsto nevykynulo.