
Recept podobný klasickým plněným paprikám, ale bez nutnosti plnění paprik a tudíž je jednodušší hlavně pro začátečníky kuchaře nebo i línější kuchtíky. Chuťově je ale stejně dobrý jako originální recept.
Ingredience:
3 střední cibule
2 – 3 zelené papriky
1 menší lžička soli
pepř
1 lžička majoránky
1 vejce
3 stroužky prolisovaného česneku
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce strouhanky
olej
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1 – 2 hřebíčky
1 lžíce hladké mouky
vývar (nebo voda a bujon)
1 plechovka krájených rajčat 400 g
140 g rajčatového protlaku
1 – 2 lžíce cukru krystal
Postup:
- Cibule nakrájíme nadrobno a papriky na proužky.
- Polovinu nakrájené cibule přidáme k mletému masu, přidáme 1 menší lžičku soli a trochu pepře, 1 lžičku majoránky, 1 vejce, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci strouhanky a důkladně směs promícháme.
- Ze směsi vytvoříme 8 stejně velkých koulí.
- Na oleji v hrnci osmažíme druhou polovinu nakrájené cibule. Poté přidáme 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 hřebíček, 1 lžíci hladké mouky a krátce osmažíme jíšku.
- Nakonec vše zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujon), opepříme, přidáme 1 plechovku krájených rajčat, rajčatový protlak 140 g, 1 lžíci cukru krystal a omáčku vaříme 5 minut. Potom přidáme nakrájenou papriku a masové koule a vaříme ještě 30 minut.
- Nakonec omáčku popřípadě dosladíme nebo dosolíme a můžeme podávat. Ideální příloha jsou například těstoviny.
Tipy:
K rajské omáčce se nejčastěji používají jako příloha těstoviny nebo houskový knedlík.
Množství cukru je v receptu pouze přibližné, protože každý má rád rajskou omáčku jinak sladkou.
Video receptuPřed koncem vaření zkusíme rozkrojit napůl jednu masovou kouli a zjistíme jestli už je maso vařené.