Recept na domácí rohlíky, které až ochutnáte, tak zapomenete na ty kupované. Nejlépe chutnají po upečení, ale jsou vynikající i druhý den. Ingredience v receptu jsou na 10 rohlíků.
TĚSTO NA 10 ROHLÍKŮ:
275 ml vlažné vody
20 g droždí
1 lžička cukru krystal
500 g hladké mouky
8 g soli
50 g změklého sádla
- NA POTŘENÍ:
1 vejce
1 lžíce mléka
mák
Postup:
- KVÁSEK: Smícháme 275 ml vlažné vody, 20g droždí a 1 lžičku cukru krystal. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- TĚSTO: Smícháme 500 g hladké mouky, 8 g soli, 50 g změklého sádla, kvásek a důkladně vypracujeme těsto.
- Těsto necháme pod utěrkou v teple kynout 1 hodinu.
- NA POTŘENÍ TĚSTA: Vidličkou rozmícháme 1 vejce + 1 lžíci mléka.
- Po hodině těsto krásně nakyne.
- Těsto nožem rozdělíme na 10 kousků.
- Každý kousek válečkem rozválíme do trojúhelníku a poté stočíme. Těsto se nepodsypává moukou, protože rohlík by pak nedržel pohromadě.
- Rohlíky dáme na plech na pečící papír a necháme pod utěrkou ještě 10 minut nakynout.
- Poté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a posypeme mákem.
- Rohlíky pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 18 minut. Po vyndání z trouby přendáme rohlíky na mřížku a necháme vychladnout.
Tipy:
Vyzkoušejte také recept na domácí housky nebo tukové kaiserky.
Doba pečení je pouze přibližná, protože každá trouba peče jinak.
Video receptuRohlíky se dávají přímo na pečící papír který se ničím nevymazává.