
Tukové kaiserky podle tohoto receptu jsou vhodné například k pečenému masu a dušené mrkvi. Těsto je jednoduché na přípravu a na zadělání. Není nutné těsto zdlouhavě hníst desítky minut.
Ingredience:
500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
150 ml oleje
3 vejce + 1 na potření
1 lžička soli
1 lžička cukr krystal
1 kostka droždí 42 g
- NA POSYPÁNÍ:
mák, sezam, hrubá sůl, chia semínka…
Postup:
- Do misky dáme 500 g hladké mouky, 250 g vlažného mléka, 150 ml oleje, 3 vejce, 1 lžičku soli, 1 lžičku cukru krystal, 1 kostku droždí 42g a vypracujeme těsto které necháme v teple hodinu kynout.
- Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na osm kusů. Z každého kusu vypracujeme bulku kterou přendáme na pečící papír a tupou stranou nože do ní uděláme zářezy. Poté bulky přikryjeme utěrkou a necháme na plechu na teplém místě ještě 20 minut kynout.
- Po vykynutí potřeme bulky rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Po upečení kaiserky přendáme v ideálním případě na mřížku a necháme vychladnout.
Tipy:
Kromě máku, můžeme na posypání pečiva použít například i chia semínka nebo kmín či hrubozrnnou sůl.
Výhodou domácího pečiva je, že si ho připravíte třeba i na chatě o víkendu a máte ho vždy čerstvé.
Video receptuDomácí kynuté pečivo chutná úplně jinak než to kupované. Většina lidí nedá na domácí pečivo dopustit.