Plněné knedlíky uzeným masem se zelím recept

Plněné knedlíky uzeným masem se zelím recept



Recept na plněné knedlíky uzeným masem ke kterým je jako příloha kysané dušené zelí. Další recept na takovou českou klasiku která nezklame. Zelí samozřejmě můžeme použít i bílé. Tento pokrm dobře zasytí a navíc i chutná skvěle.

Ingredience:

  • NÁPLŇ:
  • 400 g uzeného masa

  • 1 stroužek česneku

  • olej

  • 1 lžíce sójové omáčky

  • TĚSTO NA KNEDLÍKY:
  • 800 g den předem vařených brambor varný typ C

  • 300 g hrubé mouky

  • 1 lžička soli

  • 2 vejce

  • ZELÍ:
  • 1 cibule

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 500 g kysaného zelí (bílé nebo červené)

  • ocet

  • cukr

Postup:

  • Náplň:
    Nakrájíme 400 g uzeného masa na kostičky a osmahneme na oleji. Nakonec přidáme 1 lžíci sojové omáčky a 1 stroužek nakrájeného česneku nadrobno a minutu ještě smažíme. Poté necháme směs vychladnout.
  • Těsto na knedlíky:
    800 g den předem vařených brambor nastrouháme najemno. Přidáme 300 g hrubé mouky, 1 lžičku soli, 2 vejce a vypracujeme těsto které rozdělíme na cca 16 kusů. Z každého kusu uděláme placku kterou plníme uzeným masem a poté zabalíme do kuličky. Vaříme v osolené vodě 15 minut.
    plněný knedlíkZabalení těsta
  • Zelí:
    Na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme lžíci mouky a minutu smažíme světlou jíšku. Poté přidáme 500 g pokrájeného zelí, zalijeme vodou a dusíme pod poklicí. Když je zelí měkké, tak ho můžeme dochutit cukrem, solí nebo octem.Vaření červeného zelí
  • Na zelí dáme celé nebo rozkrojené knedlíky a můžeme podávat.Knedlík se zelím

Tipy:

Červené zelí se podává jako příloha o něco sladší než bílé zelí.

Do zelí při vaření můžeme přidat i bobkový list a nové koření a získat tak další chuť.

Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme ho před vařením ve vodě a důkladně scedíme.