
Recept na plněné knedlíky uzeným masem ke kterým je jako příloha kysané dušené zelí. Další recept na takovou českou klasiku která nezklame. Zelí samozřejmě můžeme použít i bílé. Tento pokrm dobře zasytí a navíc i chutná skvěle.
Ingredience:
- NÁPLŇ:
400 g uzeného masa
1 stroužek česneku
olej
1 lžíce sójové omáčky
- TĚSTO NA KNEDLÍKY:
800 g den předem vařených brambor varný typ C
300 g hrubé mouky
1 lžička soli
2 vejce
- ZELÍ:
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
500 g kysaného zelí (bílé nebo červené)
ocet
cukr
Postup:
- Náplň:
Nakrájíme 400 g uzeného masa na kostičky a osmahneme na oleji. Nakonec přidáme 1 lžíci sojové omáčky a 1 stroužek nakrájeného česneku nadrobno a minutu ještě smažíme. Poté necháme směs vychladnout. - Těsto na knedlíky:
800 g den předem vařených brambor nastrouháme najemno. Přidáme 300 g hrubé mouky, 1 lžičku soli, 2 vejce a vypracujeme těsto které rozdělíme na cca 16 kusů. Z každého kusu uděláme placku kterou plníme uzeným masem a poté zabalíme do kuličky. Vaříme v osolené vodě 15 minut. - Zelí:
Na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme lžíci mouky a minutu smažíme světlou jíšku. Poté přidáme 500 g pokrájeného zelí, zalijeme vodou a dusíme pod poklicí. Když je zelí měkké, tak ho můžeme dochutit cukrem, solí nebo octem. - Na zelí dáme celé nebo rozkrojené knedlíky a můžeme podávat.
Tipy:
Červené zelí se podává jako příloha o něco sladší než bílé zelí.
Do zelí při vaření můžeme přidat i bobkový list a nové koření a získat tak další chuť.
Video receptuPokud je zelí příliš kyselé, propláchneme ho před vařením ve vodě a důkladně scedíme.