Polévka z červené čočky podle tohoto receptu je rychle uvařená díky tomu, že červená čočka se nemusí namáčet předem. Ušetříte tak čas. Navíc uvidíte že chutná skvěle a nebudete ji určitě vařit naposledy.
Ingredience:
1 cibule
2 česneky
200 g mrkve
olej
1 lžíce hladké mouky
1 litr vody
1 bujon
250 g konzerva loupaných rajčat
150 g červené čočky
1/3 lžíce sušeného tymiánu
sůl
pepř
Postup:
- 1 cibuli a 2 stroužky česneku nakrájíme nadrobno a 200 gramů oloupané mrkve na kostičky.
- Cibuli zesklovatíme na oleji. Poté přidáme česnek a mrkev a ještě krátce osmahneme. Nakonec přidáme 1 lžíci hladké mouky, krátce zpěníme světlou jíšku a zalijeme 1l vodou nebo vývarem. Popřípadě můžeme přidat bujón. Až začne voda vařit, přidáme 250 g sekaných rajčat, 150 g červené čočky, 1/3 lžíce tymiánu a vaříme doměkka asi 25 minut.
- Před koncem vaření polévku ještě opepříme, popřípadě dosolíme a můžeme podávat. Dozdobíme pokrájenou bylinkou, například plocholistou petrželí.
Tipy:
Luštěniny jsou hodně zdravé a člověk by je měl pravidelně konzumovat. Zařaďte i vy čočku do svého jídelníčku.
Nejpoužívanější v české kuchyni je zelená čočka připravená nakyselo s uzeninou a volským okem.
Video receptuKromě červené čočky existuje ještě žlutá, hnědá, zelená a černá čočka.