Dýňové bonbóny neboli kandovaná dýně se hodí nejen jako mňamka na zakousnutí ale i při pečení. Děti tento druh bonbonů doslova milují. Sušení dýně může být zdlouhavé, výsledek ale určitě stojí za to.
Ingredience:
900 g dýně hokaido tvrdá část (bez semínek)
moučkový cukr na posypání
- NÁLEV 1:
1 litr vody
50 ml octa (klasický ocet 8%)
- NÁLEV 2:
800 ml vody
700 g cukru krystal
Postup:
- Dýni hokaido oloupeme a vyndáme lžící měkký střed se semínky.
- Tvrdou část dýně hokaido nakrájíme na kostičky cca 1 x 2 cm.
- Dýni přendáme do mísy a přilijeme 1 litr vody a 50 ml octa. Promícháme. Takto naloženou dýni necháme 24 hodin.
- Druhý den v hrnci přivedeme k varu 800 ml čisté vody a 700 g cukru krystal.
- Když začne voda vařit, tak přidáme scezenou dýni a vaříme pozvolna podle velikosti kostiček cca 17 minut. Dýně musí být vařená do sklovata ale nerozvařená.
Poté necháme v nálevu dýni zchladnout a necháme 2 dny v chladu. - Po 2 dnech dýni scedíme, necháme okapat a rozložíme do sušičky ovoce nebo na pečící papír na plech do trouby. Sušíme v pootevřené troubě na 55 stupňů několik hodin (podle velikosti kostiček). Pozn: nám sušení v troubě trvalo cca 6 hodin.
- Po vychladnutí kousky posypeme moučkovým cukrem a promícháme. Skladujeme v uzavřené sklenici bez přístupu vlhkosti.
Tipy:
Každý druh dýně je jinak tvrdý (hokaido, špagetová, máslová dýně…) a vaří se jinak dlouho. Některé druhy stačí povařit pár minut a jiné se vaří déle.
Toto je základní recept na kandování dýně pro rychlou spotřebu. Aby vydržela uskladněná dlouho, musela by se v cukru marinovat opakovaně a delší dobu.
Video receptuDýně na kandování nesmí být nahnilá ani jinak poškozená.