V cuketové sezóně je jednoznačně nejlepší recept cuketové karbanátky s anglickou slaninou. Je to v podstatě alternativa cuketových bramboráků doplněná o anglickou. Jako příloha brambor ale můžete je jíst klidně jen tak.


Ingredience:
1 kg cuketa
sůl
1 cibule
200 g anglické slaniny vcelku
2 vejce
5 stroužků prolisovaného česneku
1/2 lžičky drceného kmínu
pepř
3 lžičky majoránky
cca 3 lžíce hladké mouky
cca 3 lžíce strouhanky
olej
- PŘÍLOHA:
brambor, tatarka
Postup:
- Cukety nastrouháme nahrubo. Pokud je cuketa příliš velká, vyndáme vnitřky se semínky a ty nepoužijeme. Nastrouhanou cuketu osolíme a počkáme 10 minut až pustí vodu. Vodu vymačkáme a vylijeme.
- K cuketě přidáme 2 vejce, sůl, 5 stroužků prolisovaného česneku, nakrájenou cibuli nadrobno a anglickou slaninu nakrájenou na malé kostičky, 1/2 lžičky drceného kmínu, pepř, 3 lžičky majoránky, cca 3 lžíce hladké mouky, cca 3 lžíce strouhanky a vše důkladně promícháme.
- Z těsta ručně tvoříme karbanátky a smažíme postupně z obou stran na oleji na pánvi.
- Cuketové karbanátky podáváme s vařeným bramborem.
Tipy:
Množství mouky a strouhanku v receptu je pouze přibližné, protože záleží na vodnatosti použité cukety.
Místo anglické slaniny můžeme do receptu použít klidně uzené maso (krkovice, plec..)
Přehrát recept jako video:Z velkých cuket musíme vyndat střed se semeny. Ten při vaření nepoužijeme.
