V cuketové sezóně je jednoznačně nejlepší recept cuketové karbanátky s anglickou slaninou. Je to v podstatě alternativa cuketových bramboráků doplněná o anglickou. Jako příloha brambor ale můžete je jíst klidně jen tak.
Ingredience:
1 kg cuketa
sůl
1 cibule
200 g anglické slaniny vcelku
2 vejce
5 stroužků prolisovaného česneku
1/2 lžičky drceného kmínu
pepř
3 lžičky majoránky
cca 3 lžíce hladké mouky
cca 3 lžíce strouhanky
olej
- PŘÍLOHA:
brambor, tatarka
Postup:
- Cukety nastrouháme nahrubo. Pokud je cuketa příliš velká, vyndáme vnitřky se semínky a ty nepoužijeme. Nastrouhanou cuketu osolíme a počkáme 10 minut až pustí vodu. Vodu vymačkáme a vylijeme.
- K cuketě přidáme 2 vejce, sůl, 5 stroužků prolisovaného česneku, nakrájenou cibuli nadrobno a anglickou slaninu nakrájenou na malé kostičky, 1/2 lžičky drceného kmínu, pepř, 3 lžičky majoránky, cca 3 lžíce hladké mouky, cca 3 lžíce strouhanky a vše důkladně promícháme.
- Z těsta ručně tvoříme karbanátky a smažíme postupně z obou stran na oleji na pánvi.
- Cuketové karbanátky podáváme s vařeným bramborem.
Tipy:
Množství mouky a strouhanku v receptu je pouze přibližné, protože záleží na vodnatosti použité cukety.
Místo anglické slaniny můžeme do receptu použít klidně uzené maso (krkovice, plec..)
Video receptuZ velkých cuket musíme vyndat střed se semeny. Ten při vaření nepoužijeme.