
Vyzkoušejte netradiční polévku z klobásy, mléka a kysaného zelí, která se jmenuje couračka. Uvidíte že vás chuť této polévky opravdu mile překvapí. Jedná se o staročeskou polévku na kterou se tak trochu pozapomnělo což je velká škoda.
Ingredience:
2 klobásy
olej
500 g kysaného zelí
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
1/2 lžičky celého kmínu
200 g smetany na vaření
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
1 litr mléka
pepř
sůl
1 – 2 lžíce octa 8%
Postup:
- Šunkové klobásy nakrájíme na půlkolečka a orestujeme na oleji.
- Kysané zelí bez šťávy překrájené na menší kousky, zalijeme vodou (aby bylo jen tak potopené), přidáme 3 nové koření a 1 bobkový list, trochu celého kmínu a vaříme pod pokličkou doměkka.
- NA ZAHUŠTĚNÍ: Důkladně rozmícháme 200g smetany na vaření a jednu plnou lžíci hladké mouky.
- Téměř měkké zelí dochutíme cukrem, přidáme mléko, pepř, sůl, rozmíchanou mouku se smetanou na zahuštění, 1 lžíci octa a ještě alespoň 10 minut vše převaříme.
- Nakonec přidáme do polévky zvlášť vařené brambory, 1 minutu prohřejeme a můžeme podávat. Polévka se na talíři posype nakrájenou petrželkou a přidá se osmažená klobása.
Tipy:
Kdo má rád polévku kyselejší, může přidat i trochu šťávy z kysaného zelí.
Šunková klobása není tolik tučná jako klasické klobásy a tak je do receptu vhodnější.
Video receptuMouku musíme vždycky minimálně 10 minut převařit. Proto ji do jídla přidáme ještě před koncem vaření a důkladně převaříme.