Staročeská polévka couračka s klobásou recept

Staročeská polévka couračka s klobásou recept
Staročeská polévka couračka s klobásou recept


Vyzkoušejte netradiční polévku z klobásy, mléka a kysaného zelí, která se jmenuje couračka. Uvidíte že vás chuť této polévky opravdu mile překvapí. Jedná se o staročeskou polévku na kterou se tak trochu pozapomnělo což je velká škoda.

Ingredience:

  • 2 klobásy

  • olej

  • 500 g kysaného zelí

  • 3 kuličky nového koření

  • 1 bobkový list

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 200 g smetany na vaření

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 lžíce cukru

  • 1 litr mléka

  • pepř

  • sůl

  • 1 – 2 lžíce octa 8%

Postup:

  • Šunkové klobásy nakrájíme na půlkolečka a orestujeme na oleji.Klobása recept
  • Kysané zelí bez šťávy překrájené na menší kousky, zalijeme vodou (aby bylo jen tak potopené), přidáme 3 nové koření a 1 bobkový list, trochu celého kmínu a vaříme pod pokličkou doměkka.Vařené kysané zelí
  • NA ZAHUŠTĚNÍ: Důkladně rozmícháme 200g smetany na vaření a jednu plnou lžíci hladké mouky.Jíška recept
  • Téměř měkké zelí dochutíme cukrem, přidáme mléko, pepř, sůl, rozmíchanou mouku se smetanou na zahuštění, 1 lžíci octa a ještě alespoň 10 minut vše převaříme.Mléková polévka
  • Nakonec přidáme do polévky zvlášť vařené brambory, 1 minutu prohřejeme a můžeme podávat. Polévka se na talíři posype nakrájenou petrželkou a přidá se osmažená klobása.Mléčná polévka s klobásou

Tipy:

Kdo má rád polévku kyselejší, může přidat i trochu šťávy z kysaného zelí.

Šunková klobása není tolik tučná jako klasické klobásy a tak je do receptu vhodnější.

Mouku musíme vždycky minimálně 10 minut převařit. Proto ji do jídla přidáme ještě před koncem vaření a důkladně převaříme.

Video receptu