Hodolanská omáčka je snadný recept který chutná báječně a určitě stojí za vyzkoušení. Lze ji podávat klidně jako hlavní jídlo, nebo polévku. Chuťově vás velice mile překvapí.
Ingredience:
4 brambory (450 g)
5 nožiček párků
1 cibule
3 malé kyselé okurky
olej
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
1 litr vody
sůl
pepř
250 ml smetany ke šlehání 33%
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
3 lžíce láku z kyselých okurek
vařené vejce
Postup:
- Oškrábané brambory nakrájíme na kostky, párky na kolečka, cibuli nadrobno a kyselé okurky na malé kostičky.
- Cibuli zesklovatíme na oleji.
- Přidáme 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, nakrájené párky a ještě 1 minutu restujeme.
- Poté přidáme nakrájené brambory, 1 litr vody, sůl, pepř. Vaříme od bodu varu 10 minut.
- Ve sklenici důkladně rozmícháme 250 ml smetany ke šlehání (33%) a 1 vrchovatou lžíci hladké mouky. Po prvních 10 minutách vaření omáčky směs přilijeme, přidáme nakrájené kyselé okurky a vaříme dalších 10 minut brambory doměkka.
- Nakonec přidáme 3 lžíce kyselého láku z okurek, popřípadě omáčku dosolíme a vaříme ještě 1 minutu.
- Podáváme s rozkrojeným vařeným vejcem.
Tipy:
Na ozdobu použijeme nakrájenou listovou petrželku.
Kdo má rád kyselejší omáčky, tak přidá láku z okurek o něco více.
Video receptuVejce natvrdo vaříme od bodu varu přesně 10 minut a poté rychle zchladíme.