Recept na staročeský vepřový řízek v pivním těstíčku musí vyzkoušet každý kdo má rád řízky. Ta chuť koření a piva Vás dostane. Jedná se o trochu zapomenutý recept ale přesto vynikající chuti a určitě stojí za vyzkoušení.
Ingredience:
600 g vepřová kýta
1 vejce
100 ml piva
1 lžička majoránky
1 lžička sladké papriky
1 lžička soli
1/2 lžičky pepře
2 lžičky plnotučné hořčice
2 stroužky česneku
100 g hladké mouky
olej
příloha – brambor, bramborová kaše
Postup:
- Plátky z vepřové kýty naklepeme z obou stran a poté nařežeme okraje aby se maso při smažení nekroutilo.
- Na těstíčko smícháme 1 vejce, 100 ml piva, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžičky plnotučné hořčice, 2 prolisované stroužky česneku, 100 gramů hladké mouky a vše důkladně promícháme. Popřípadě přidáme ještě trochu mouky aby těsto nebylo ani řídké ani příliš husté.
- Obalené maso v těstíčku smažíme z obou stran na pánvi na oleji.
- Řízky podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší a jako přílohu dáme kyselou okurku.
Tipy:
Vyznavači pálivých pokrmů mohou do těstíčka přidat i trochu chilli koření.
Řízky můžeme dát po usmažení na kuchyňský papírový ubrousek aby z nich odsál přebytečný tuk.
Video receptuTěstíčko na řízku pěkně drží a smažení je tak mnohem jednodušší než při obalování v trojobalu.