Segedínský guláš recept

Segedínský guláš recept
Segedínský guláš recept


Vyzkoušejte recept na klasický segedínský guláš z vepřového masa, který podáváme s houskovým knedlíkem. Tento guláš se tradičně vaří s kysaným zelím.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 kg vepřového masa (libový bůček nebo plec)

  • olej

  • 1,5 lžíce sladké mleté papriky

  • vepřový vývar (nebo voda a bujon)

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • 1/2 lžičky celého nebo drceného kmínu

  • pepř

  • 500 g kysaného zelí

  • sůl

  • 200 g zakysané smetany

  • 1 lžíce hladké mouky

Postup:

  • Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Vepřové maso nakrájíme na kostky cca 3 x 2 cm.
  • Cibuli osmažíme na oleji. Poté přidáme vepřový bůček který také osmažíme. Smažení bůčku
  • Nakonec přidáme česnek a sladkou mletou papriku a smažíme už jen krátce asi 30 vteřin aby pokrm nezhořkl.
  • Maso zalijeme vývarem aby bylo dostatečně potopené (nebo vodou a přidáme bujón). Přidáme 2 bobkové listy a 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu, pepř a pod poklicí vaříme maso téměř doměkka.Segedýn s kořením
  • Když je maso téměř měkké tak přidáme kysané zelí. Než se zelí uvaří tak si rozmícháme 200 gramů zakysané smetany, trochu vody a lžíci hladké mouky na zahuštění. Směs nalijeme do omáčky a mouku ještě důkladně převaříme.smetana do guláše
  • Segedínský guláš podáváme s houskovým knedlíkem.Guláš s knedlíkem

Tipy:

Tradiční segedínský guláš má mít nakyslou chuť po zakysané smetaně a kysaném zelí. Pokud by bylo ale kysané zelí příliš výrazné, tak můžeme přidat do omáčky lžíci cukru.

Segedínský guláš vaříme buď z libového vepřového bůčku nebo z plecka.

Segedínský guláš podáváme s houskovým knedlíkem nebo s chlebem. Můžeme přidat i kopeček zakysané smetany.

Video receptu