Vyzkoušejte recept na klasický segedínský guláš z vepřového masa, který podáváme s houskovým knedlíkem. Tento guláš se tradičně vaří s kysaným zelím.
Ingredience:
1 cibule
2 stroužky česneku
1 kg vepřového masa (libový bůček nebo plec)
olej
1,5 lžíce sladké mleté papriky
vepřový vývar (nebo voda a bujon)
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1/2 lžičky celého nebo drceného kmínu
pepř
500 g kysaného zelí
sůl
200 g zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Vepřové maso nakrájíme na kostky cca 3 x 2 cm.
- Cibuli osmažíme na oleji. Poté přidáme vepřový bůček který také osmažíme.
- Nakonec přidáme česnek a sladkou mletou papriku a smažíme už jen krátce asi 30 vteřin aby pokrm nezhořkl.
- Maso zalijeme vývarem aby bylo dostatečně potopené (nebo vodou a přidáme bujón). Přidáme 2 bobkové listy a 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu, pepř a pod poklicí vaříme maso téměř doměkka.
- Když je maso téměř měkké tak přidáme kysané zelí. Než se zelí uvaří tak si rozmícháme 200 gramů zakysané smetany, trochu vody a lžíci hladké mouky na zahuštění. Směs nalijeme do omáčky a mouku ještě důkladně převaříme.
- Segedínský guláš podáváme s houskovým knedlíkem.
Tipy:
Tradiční segedínský guláš má mít nakyslou chuť po zakysané smetaně a kysaném zelí. Pokud by bylo ale kysané zelí příliš výrazné, tak můžeme přidat do omáčky lžíci cukru.
Segedínský guláš vaříme buď z libového vepřového bůčku nebo z plecka.
Video receptuSegedínský guláš podáváme s houskovým knedlíkem nebo s chlebem. Můžeme přidat i kopeček zakysané smetany.