Dalmátské čufty je vynikající sladkokyselé jídlo z mletého masa. Ideální tip na vynikající oběd který si prostě zamilujete. Nebudete ho vařit naposledy. Protože ta chuť vás prostě dostane.
Ingredience:
1 rohlík
100 ml mléka
600 g mletého vepřového masa
mletý pepř
1 menší lžička soli
1 vejce
2 lžíce strouhanky
olej
1 cibule
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
2 konzervy krájených rajčat
2 kyselé okurky
1 zelená paprika
1 lžička cukru krystal
2 lžíce mraženého hrášku
100 ml smetany ke šlehání
vařená rýže
Postup:
- Rohlík nakrájíme na kostičky. Dáme do misky a zalijeme trochou mléka a necháme vsáknout do rohlíku.
- Po chvilce vymačkáme přebytečné mléko. K rohlíku přidáme mleté maso, pepř, 1 menší lžičku soli, 1 vejce a důkladně promícháme. Pokud je směs příliš řídká tak přidáme 1 až 2 lžíce strouhanky a promícháme.
- Ze směsi ručně tvarujeme šišky celkem 8 kusů.
- Maso osmažíme ze všech stran na oleji na pánvi.
- Poté dáme maso stranou na talíř a nakrájíme 1 cibuli nadrobno.
- Na pánvi na trošce oleje cibuli orestujeme.
- K orestované cibuli přidáme 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2 konzervy krájených rajčat, vrátíme zpět maso a vaříme pod poklicí 35 minut.
- Mezitím nakrájíme 2 kyselé okurky a 1 zelenou papriku na kostičky.
- Po 35 minutách vaření vyndáme maso stranou.
- Do omáčky přidáme nakrájené okurky a papriku a vaříme ještě 10 minut.
- Nakonec přidáme 1 lžičku cukru krystal, 2 lžíce mraženého hrášku, 100 ml smetany ke šlehání a vaříme ještě 2 minuty. Poté podáváme s rýží.
Tipy:
Mleté maso můžeme použít vepřové, nebo hovězí, nebo mix.
Kromě rýže můžeme dalmátské čufty podávat například i s brambory nebo chlebem.
Video receptuMnožství přidaného cukru je v receptu pouze přibližné, protože záleží na kyselosti rajčat.