Recept na vepřové nudličky s omáčkou, do kterého můžeme použít nejen žampiony ale i jiné druhy hub, například hlívu ústřičnou nebo hříbky. Omáčku podáváme buď s rýží nebo s těstovinami.
Ingredience:
1 cibule
2 stroužky česneku
200 g malých žampionů
650 g vepřové maso (pečeně, kýta, krkovice…)
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
1 plná lžíce hladké mouky
1 lžíce plnotučné hořčice
3 kuličky jalovce
vývar nebo voda
pepř
sůl
Postup:
- Na jemno nakrájíme 1 cibuli a 2 stroužky česneku. Větší žampiony překrojíme a ty malé necháme v celku. Vepřové maso nakrájíme na nudličky.
- Maso zprudka orestujeme na oleji.
- Poté k masu přidáme nakrájenou cibuli, česneky a žampiony, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci plnotučné hořčice, trochu mletého pepře, 3 kuličky jalovce, vše minutu orestujeme a zalijeme vývarem aby bylo maso potopené. Směs vaříme pod poklicí doměkka, cca 1 hodinu.
- Nakonec směs popřípadě dosolíme a podáváme s rýží.
Tipy:
Maso je zapotřebí na oleji orestovat zprudka, protože jinak pustí vodu začne se dusit.
Při servírování můžeme rýži posypat nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Video receptuMísto žampionů můžeme samozřejmě použít i jiné houby. Například hlívu ústřičnou nebo hříbky.