Pokud hledáte hustou polévku co dobře zasytí, tak zeleninová polévka s chlebovými krutony je podle tohoto receptu ideální volba. Navíc je zdravá.
Ingredience:
2 krajíce chleba
1 cibule
2 brambory
2 menší petržele
kousek celeru
2 mrkve
1 lahůdková cibulka
kousek brokolice
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru
pepř
4 prolisované stroužky česneku
1 lžička majoránky
sůl
Postup:
- Dva krajíce chleba nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle nebo na oleji na pánvi.
- Cibuli nakrájíme nadrobno. Brambory, mrkev, celer a petržel na malé kostičky. Lahůdkovou cibulku na kolečka a kousek brokolice nadrobno.
- Cibuli zesklovatíme na oleji. Poté přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíci hladké mouky a pozvolna ještě minutu za stálého míchání smažíme.
- Pak přilijeme vývar, přidáme nakrájenou zeleninu bez brambor a přivedeme k varu. Polévku opepříme a vaříme 10 minut.
- Po 10 minutách vaření přidáme nakrájené brambory a vaříme je doměkka.
- Nakonec přidáme prolisovaný česnek a 1 lžičku majoránky, popřípadě polévku dosolíme a vaříme už jen 3 minuty. Polévku podáváme společně se smaženými chlebovými krutony a posypeme nakrájenou petrželkou.
Tipy:
Pokud nemáme rádi výraznou chuť česneku, tak ho v polévce povaříme o několik minut déle.
Do polévky můžeme použít i další druhy zeleniny, jako například růžičkovou kapustu, batát nebo pórek.
Video receptuPokud chceme aby byla polévka ještě zdravější, tak do ní můžeme přidat na začátku společně se zeleninou i trochu pohanky.