Zeleninová polévka s chlebovými krutony recept

Zeleninová polévka s chlebovými krutony recept



Pokud hledáte hustou polévku co dobře zasytí, tak zeleninová polévka s chlebovými krutony je podle tohoto receptu ideální volba. Navíc je zdravá.

Ingredience:

  • 2 krajíce chleba

  • 1 cibule

  • 2 brambory

  • 2 menší petržele

  • kousek celeru

  • 2 mrkve

  • 1 lahůdková cibulka

  • kousek brokolice

  • olej

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 litr vývaru

  • pepř

  • 4 prolisované stroužky česneku

  • 1 lžička majoránky

  • sůl

Postup:

  • Dva krajíce chleba nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle nebo na oleji na pánvi.Chlebové krutony recept
  • Cibuli nakrájíme nadrobno. Brambory, mrkev, celer a petržel na malé kostičky. Lahůdkovou cibulku na kolečka a kousek brokolice nadrobno.Zelenina na polévku recept
  • Cibuli zesklovatíme na oleji. Poté přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíci hladké mouky a pozvolna ještě minutu za stálého míchání smažíme.Restování cibule
  • Pak přilijeme vývar, přidáme nakrájenou zeleninu bez brambor a přivedeme k varu. Polévku opepříme a vaříme 10 minut.Zeleninová polévka s brokolicí recept
  • Po 10 minutách vaření přidáme nakrájené brambory a vaříme je doměkka.Polévka ze zeleniny recept
  • Nakonec přidáme prolisovaný česnek a 1 lžičku majoránky, popřípadě polévku dosolíme a vaříme už jen 3 minuty. Polévku podáváme společně se smaženými chlebovými krutony a posypeme nakrájenou petrželkou.Polévka s chlebovými krutony recept

Tipy:

Pokud nemáme rádi výraznou chuť česneku, tak ho v polévce povaříme o několik minut déle.

Do polévky můžeme použít i další druhy zeleniny, jako například růžičkovou kapustu, batát nebo pórek.

Pokud chceme aby byla polévka ještě zdravější, tak do ní můžeme přidat na začátku společně se zeleninou i trochu pohanky.