Oblíbené ražniči neboli špízy si můžete uvařit i bez pracného napichování ingrediencí na špejle. Vše pečeme jednoduše pěkně pohromadě v jednom pekáčku. S výsledkem budete velice spokojeni a ražniči už nebudete vařit jinak.
Ingredience:
0,5 l vody
2 bobkové listy
3 kuličky jalovce
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky sušeného tymiánu
2 lžíce worcesterové omáčky
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce sladké chilli omáčky
1 lžíce plnotučné hořčice
3 oloupané špekáčky
200 g anglické slaniny
4 stroužky česneku
2 cibule
4 žampiony
1 kapie
600 g vepřové krkovice
4 cherry rajčata
pepř
sůl
PŘÍLOHA: vařená rýže
Postup:
- Do pekáče nalijeme 0,5 litru studené vody, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worcestrové omáčky, 1 lžíci sladké chilli omáčky a 1 lžíci plnotučné hořčice, vše promícháme.
Přidáme na větší kusy nakrájené 3 oloupané špekáčky, anglickou slaninu, 4 stroužky česneku, 2 cibule , 4 žampiony, 1 kapii, 4 cherry rajčata a vepřové krkovice. - Vše v pekáči promícháme, opepříme a osolíme a pečeme přikryté víkem nebo alobalem v předehřáté troubě na 220 stupňů 90 minut.
- Maso poté promícháme a pečeme ještě dalších 30 minut bez přikrytí, občas promícháme, popřípadě podlijeme vodou.
- Pečené maso podáváme s vařenou rýží, kterou ještě posypeme nakrájenou petrželkou.
Tipy:
Pokud nemáme krkovici, můžeme klidně do receptu použít vepřovou plec. Libovější variantou by bylo použít vepřovou kýtu.
Na špízy lze také koupit speciální namíchané směsi koření, do kterých lze naložit maso předem.
Video receptuKromě rýže můžeme také vepřové špízy podávat například s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo hranolkami.