Polévka z růžičkové kapusty s klobásou

Polévka z růžičkové kapusty s klobásou recept



Alternativa zelňačky, to je polévka z růžičkové kapusty s klobásou. Přidání octu do polévky je volitelné, tudíž lze uvařit i bez něj. Růžičkovou kapustu má na zahrádce snad každý zahrádkář takže se podobný recept hodí.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 2 klobásy

  • 4 střední brambory

  • olej

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 1 lžíce sladké papriky

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 400 g růžičkové kapusty

  • 1 bujon

  • pepř

  • sůl

Postup:

  • Nakrájíme 1 cibuli, 2 stroužky česneku, brambory a 2 klobásy. Nakrájená zelenina
  • Cibuli osmažíme na oleji. Poté přidáme klobásu, česnek, 1/2 lžičky celého kmínu a jen krátce orestujeme. Nakonec přidáme 1 lžíci hladké mouky, po 20 vteřinách smažení 1 lžíci červené papriky, smažíme pár vteřin a zalijeme vývarem nebo vodou.
  • Když polévka začne vařit, tak přidáme brambory, růžičkovou kapustu, 1 bujon, pepř a vaříme zeleninu doměkka. Vaření kapustové polévky
  • Když je zelenina měkká, tak polévku před podáváním popřípadě dochutíme solí a můžeme podávat. Polévka s růžičkovou kapustou

Tipy:

Sladkou papriku nikdy nesmažíme dlouho, protože by zhořkla.

Umyté jednotlivé růžičky kapusty je třeba před vařením zbavit zbytku košťálu a oloupat svrchní lístky.

Růžičková kapusta se používá i do studených salátů. Buď nakrájená na malé kousky nebo ji můžeme i nastrouhat.