
Alternativa zelňačky, to je polévka z růžičkové kapusty s klobásou. Přidání octu do polévky je volitelné, tudíž lze uvařit i bez něj. Růžičkovou kapustu má na zahrádce snad každý zahrádkář takže se podobný recept hodí.
Ingredience:
1 cibule
2 stroužky česneku
2 klobásy
4 střední brambory
olej
1/2 lžičky celého kmínu
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
400 g růžičkové kapusty
1 bujon
pepř
sůl
Postup:
- Nakrájíme 1 cibuli, 2 stroužky česneku, brambory a 2 klobásy.
- Cibuli osmažíme na oleji. Poté přidáme klobásu, česnek, 1/2 lžičky celého kmínu a jen krátce orestujeme. Nakonec přidáme 1 lžíci hladké mouky, po 20 vteřinách smažení 1 lžíci červené papriky, smažíme pár vteřin a zalijeme vývarem nebo vodou.
- Když polévka začne vařit, tak přidáme brambory, růžičkovou kapustu, 1 bujon, pepř a vaříme zeleninu doměkka.
- Když je zelenina měkká, tak polévku před podáváním popřípadě dochutíme solí a můžeme podávat.
Tipy:
Sladkou papriku nikdy nesmažíme dlouho, protože by zhořkla.
Umyté jednotlivé růžičky kapusty je třeba před vařením zbavit zbytku košťálu a oloupat svrchní lístky.
Video receptuRůžičková kapusta se používá i do studených salátů. Buď nakrájená na malé kousky nebo ji můžeme i nastrouhat.