Bramborový salát, který se hodí nejen jako příloha například k řízku, ale třeba i na chlebíčky. Obzvláště na Vánoce je velice oblíbený. Většina domácností ho připravuje nejen ke smaženému kapru, ale po celý rok.
BRAMBOROVÝ SALÁT:
50 g celeru
50 g petržele
100 g mrkve
600 g vařených brambor
2 kyselé okurky
1 menší cibule
2 vařená vejce
sůl
pepř
100 ml majonézy
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce kyselého láku z okurek
2 lžíce sterilovaného hrášku bez šťávy
Postup:
- Na kostičky 1 x 1 cm nakrájíme 50 g celeru, 50 g petržele, 100 g mrkve a vaříme ve vodě doměkka. Poté necháme zeleninu vychladnout.
- 600 g den předem vařených brambor a 2 kyselé okurky nakrájíme také na kostičky 1 x 1 cm. Cibuli nakrájíme nadrobno. 2 vařená vejce nakrájíme nebo použijeme kráječ.
- Všechny ingredience smícháme dohromady. Přidáme sůl, pepř, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce kyselého láku z okurek, 1 lžíci plnotučné hořčice, 100 ml majonézy a vše promícháme. Salát je hotov.
Tipy:
Na bramborový salát jsou nejlepší brambory typu A. Drží pěkně pohromadě a nerozvaří se.
Do bramborového salátu se nepřidává salám jako je tomu například u vlašského salátu.
Brambory na salát mají mnohem lepší konzistenci když je uvaříme den předem.