Kynuté domácí koláčky recept

Kynuté domácí koláčky recept



Recept na vynikající kynuté domácí koláčky s borůvkami, tvarohem a povidly. Na ozdobení použijeme rozinky a mandle. Koláčky můžeme posypat také drobenkou. Hodí se nejen na slavnostní příležitosti, ale i jen tak pro chuť.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky

  • 2 žloutky

  • 50 g cukr moučka

  • špetka soli

  • 10 g droždí

  • 45 ml oleje

  • 130 ml vlažného mléka

  • 125 g polotučného tvarohu

  • 20 g cukr krystal

  • 1/2 sáčku vanilkového cukru

  • povidla

  • mandle

  • rozinky

  • borůvky

  • cukr krystal

Postup:

  • Smícháme 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 50 g cukru moučka, špetku soli, 10 g droždí, 45 ml oleje, 130 ml vlažného mléka a vše důkladně promícháme a necháme v teple kynout 1 hodinu.
  • Těsto po vykynutí vyválíme na pomoučeném vále na placku zhruba 3 mm tlustou. Hrnečkem vykrajujeme koláčky které skládáme na pečící papír.Kolečka z těsta
  • TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
    Smícháme 125 g polotučného tvarohu, 20 g cukru krystal, 1/2 pytlíku vanilkového cukru.
  • Část koláčků potřeme tvarohovou náplní a přidáme rozinky, část povidly a přidáme mandle, nebo borůvky které posypeme cukrem krystal.Domácí koláčky
  • Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 13 minut.

Tipy:

Aby těsto správně nakynulo, nesmíme tam přidat žádné studené ingredience. Takže si droždí a vejce musíme vyndat z ledničky předem.

Doba pečení se samozřejmě může lišit v závislosti na typu trouby. Proto je uvedená doba 13 minut pouze orientační.

Musíme počítat s tím, že koláčky při pečení zvětší svůj objem.