Recept na vynikající kynuté domácí koláčky s borůvkami, tvarohem a povidly. Na ozdobení použijeme rozinky a mandle. Koláčky můžeme posypat také drobenkou. Hodí se nejen na slavnostní příležitosti, ale i jen tak pro chuť.
Ingredience:
250 g hladké mouky
2 žloutky
50 g cukr moučka
špetka soli
10 g droždí
45 ml oleje
130 ml vlažného mléka
125 g polotučného tvarohu
20 g cukr krystal
1/2 sáčku vanilkového cukru
povidla
mandle
rozinky
borůvky
cukr krystal
Postup:
- Smícháme 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 50 g cukru moučka, špetku soli, 10 g droždí, 45 ml oleje, 130 ml vlažného mléka a vše důkladně promícháme a necháme v teple kynout 1 hodinu.
- Těsto po vykynutí vyválíme na pomoučeném vále na placku zhruba 3 mm tlustou. Hrnečkem vykrajujeme koláčky které skládáme na pečící papír.
- TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
Smícháme 125 g polotučného tvarohu, 20 g cukru krystal, 1/2 pytlíku vanilkového cukru. - Část koláčků potřeme tvarohovou náplní a přidáme rozinky, část povidly a přidáme mandle, nebo borůvky které posypeme cukrem krystal.
- Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 13 minut.
Tipy:
Aby těsto správně nakynulo, nesmíme tam přidat žádné studené ingredience. Takže si droždí a vejce musíme vyndat z ledničky předem.
Doba pečení se samozřejmě může lišit v závislosti na typu trouby. Proto je uvedená doba 13 minut pouze orientační.
Video receptuMusíme počítat s tím, že koláčky při pečení zvětší svůj objem.