Valašské frgály s tvarohem a borůvkami recept

Valašské frgály s tvarohem a borůvkami recept
Valašské frgály s tvarohem a borůvkami recept


Valašské frgály s tvarohem a borůvkami je snadný recept který vám nezabere příliš času na přípravu. Čeká se hlavně na kynutí těsta. Určitě se ale vyplatí si na tuto dobrotu počkat. Uvidíte že je nebudete péct naposledy. Při pečení se krásně provoní celý byt.

TĚSTO NA 2 FRGÁLY:

  • 250 g hladké mouky

  • 2 žloutky

  • 45 g cukr krupice

  • špetka soli

  • 10 g droždí

  • 45 ml oleje

  • 130 ml mléka

  • TVAROHOVÁ NÁPLŇ NA 2 FRGÁLY:
  • 250 g vanička polotučného tvarohu

  • 40 g cukr krystal

  • 1 vanilkový cukr

  • DROBENKA NA 2 FRGÁLY:
  • 110 g hladké mouky

  • 55 g másla

  • 55 g cukru krupice

  • špetka soli

  • BORŮVKY NA 2 FRGÁLY:
  • 400 g borůvek (200 g na jeden frgál)

Postup:

  • Na 2 frgály smícháme 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 45 g cukru krupice, špetku soli, 10 g droždí, 45 ml oleje a 130 ml mléka. Vypracujeme hladké těsto které necháme pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout.
    Těsto na pravé frgály recept
  • Mezitím si připravíme tvarohovou náplň smícháním 250 g vaničkového polotučného tvarohu, 40 g cukru krystal a 1 vanilkový cukr. Tuto směs důkladně dohladka rozmícháme.
    Tvarohová směs na koláče recept
  • Na drobenku budeme potřebovat 110 g hladké mouky, 55 g cukru krupice, špetku soli a 55 g másla. Rukou vypracujeme ve hmotu kterou pak budeme moct koláče posypat v podobě drobenky.
    Drobenka na koláče recept
  • Pomoučíme vál a nakynuté těsto rozdělíme na dva kusy. Z každého kusu vyválíme placku cca 30 cm. Tu pak přendáme na pečící papír na plech.
    Těsto na koláče recept
  • Na polovinu těsta natřeme půlku tvarohové směsi, na druhou polovinu těsta dáme půlku borůvek. Nakonec posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 14 minut.
    Koláče s drobenkou
  • Po vyndání z trouby koláče přendáme na prkénko a nakrájíme. Přejeme dobrou chuť.
    Pečený koláč frgál

Kromě ingrediencí jako tvaroh nebo borůvky můžeme na frgály použít například i povidla.

Na rozdíl od koláčů má frgál obvykle průměr kolem 30 cm, je vyroben z kynutého těsta a je posypán sladkou drobenkou.

Doba pečení uvedená v receptu je pouze orientační protože záleží samozřejmě jestli má trouba horkovzduch a na dalších aspektech.

Video receptu