Pečený zelník na plechu je vynikající jako samostatné jídlo, nebo se báječně hodí jako příloha nejen k masovým či zeleninovým teplým pokrmům.
Ingredience:
1 cibule
1 lahůdková cibulka
500 g kysaného zelí bez šťávy
1 velký brambor
300 g vepřového mletého masa
4 prolisované stroužky česneku
2 vejce
300 ml mléka
1 kypřící prášek do pečiva (12 g)
sůl
pepř
2 lžičky majoránky
1/2 lžičky drceného kmínu
150 g hladké mouky
Postup:
- Nakrájíme cibuli nadrobno a lahůdkovou cibulku na kolečka.
- Kysané zelí bez šťávy překrájíme nožem na menší kousky aby neobsahovalo tak dlouhé kusy.
- Velký oškrábaný syrový brambor nastrouháme na hrubém struhadle.
- K nastrouhanému bramboru přidáme 300 g mletého vepřového masa, nakrájené cibulky, 4 prolisované stroužky česneku, překrájené zelí, 2 vejce, 300 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/2 lžičky soli, pepř, 2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 150 g hladké mouky a vše důkladně promícháme.
- Směs rovnoměrně rozprostřeme na plech na pečící papír (velikost plechu 35 x 40 cm).
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 60 minut.
- Po upečení necháme zelník vychladnout a poté nakrájíme.
Tipy:
Pečící papír se ničím nevymazává a těsto se rozetře přímo na něj.
Doba pečení je pouze přibližná, protože záleží na velikosti plechu a výšce těsta.
Video receptuDo těsta můžeme také přidat na kostičky nakrájené uzené maso nebo anglickou slaninou.