Moravský zelník s mletým masem recept

Moravský zelník s mletým masem recept



Pečený zelník na plechu je vynikající jako samostatné jídlo, nebo se báječně hodí jako příloha nejen k masovým či zeleninovým teplým pokrmům.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 1 lahůdková cibulka

  • 500 g kysaného zelí bez šťávy

  • 1 velký brambor

  • 300 g vepřového mletého masa

  • 4 prolisované stroužky česneku

  • 2 vejce

  • 300 ml mléka

  • 1 kypřící prášek do pečiva (12 g)

  • sůl

  • pepř

  • 2 lžičky majoránky

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 150 g hladké mouky

Postup:

  • Nakrájíme cibuli nadrobno a lahůdkovou cibulku na kolečka.Normální a lahůdková cibule
  • Kysané zelí bez šťávy překrájíme nožem na menší kousky aby neobsahovalo tak dlouhé kusy.Kysané zelí recepty
  • Velký oškrábaný syrový brambor nastrouháme na hrubém struhadle.Bramborová buchta recept
  • K nastrouhanému bramboru přidáme 300 g mletého vepřového masa, nakrájené cibulky, 4 prolisované stroužky česneku, překrájené zelí, 2 vejce, 300 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/2 lžičky soli, pepř, 2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 150 g hladké mouky a vše důkladně promícháme.Směs na bramboráky se zelím na plechu
  • Směs rovnoměrně rozprostřeme na plech na pečící papír (velikost plechu 35 x 40 cm).Zelňáky pečené na plechu recept
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 60 minut.Pečená bramborová buchta recept
  • Po upečení necháme zelník vychladnout a poté nakrájíme.Zelník pečený v troubě recept

Tipy:

Pečící papír se ničím nevymazává a těsto se rozetře přímo na něj.

Doba pečení je pouze přibližná, protože záleží na velikosti plechu a výšce těsta.

Do těsta můžeme také přidat na kostičky nakrájené uzené maso nebo anglickou slaninou.